Rusia și Ucraina se vor confrunta luni, 18 septembrie, în fața Curții Internaționale de Justiție într-un caz care se axează pe afirmațiile Moscovei potrivit cărora invadarea Ucrainei a fost făcută pentru a preveni genocidul, informează duminică Reuters.

Ucraina a adus cazul în fața celei mai înalte instanțe a Națiunilor Unite (ONU) la doar câteva zile după începutul invaziei ruse, care a avut loc pe 24 februarie anul trecut. Kievul susține că Rusia încalcă dreptul internațional atunci când afirmă că invazia este justificată, pentru prevenirea unui presupus genocid în estul Ucrainei la adresa populației vorbitoare de limbă rusă.

Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina de comiterea unui genocid.

Rusia dorește ca acest dosar să fie respins și se opune jurisdicției Curții Internaționale de Justiție (CIJ). Audierile, programate să se desfășoare până pe 27 septembrie, nu vor aprofunda fondul cauzei și se concentrează în schimb pe argumente juridice privind jurisdicția.

Moscova susține că Ucraina folosește cazul ca o modalitate ocolitoare de a obține o decizie privind legalitatea generală a acțiunii sale militare.

Ucraina a depășit deja un obstacol, deoarece instanța a decis în favoarea sa într-o decizie preliminară în acest caz, în luna martie a anului trecut. Pe baza acesteia, instanța a ordonat Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare din Ucraina.

În cadrul audierilor, instanța va audia și alte 32 de state, toate susținând argumentul Ucrainei potrivit căruia instanța are competența de a avansa în judecarea acestui dosar.

„Pare corect ca instanța să considere că are jurisdicție”, a declarat Juliette McIntyre, lector de drept la Universitatea din Australia de Sud și observator al CIJ.

În timp ce Rusia a ignorat până acum ordinele CIJ pentru încetarea acțiunilor sale militare, iar instanța nu are nicio modalitate de a-și pune în aplicare deciziile, experții spun că o eventuală hotărâre în favoarea Ucrainei ar putea fi importantă pentru orice viitoare cereri de despăgubiri.

„Dacă instanța constată că nu a existat o justificare legală pentru actele Rusiei în temeiul Convenției privind genocidul, decizia poate pune baza pentru o viitoare cerere de despăgubire”, a declarat McIntyre.

Convenția Națiunilor Unite din 1948 privind genocidul definește genocidul ca fiind crimele comise „cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News