Element-cheie al modernizării arsenalului nuclear de care dispune Rusia, racheta Bulava a fost dezvoltată în cadrul unui program început în anii 90 şi este desfăşurată pe submarinele din clasa Borei.

Conform Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington, racheta Bulava are o rază de acţiune de 8.300 de kilometri şi poate transporta până la 10 vehicule de reintrare independente (Multiple Independently Targetable Re-entry Vehicles – MIRV) care pot lovi cu focoase nucleare ţinte diferite.

Designerul șef al rachetei, Yuri Solomonov, a spus că adoptarea acesteia a fost anunțată printr-un decret din 7 mai, în aceeași zi în care președintele Vladimir Putin a început un nou mandat de șase ani la Kremlin.

Flotă rusă de Nord şi cea a Pacificului au în dotare împreună şapte submarine din clasa Borei, fiecare submarin având capacitatea de a purta 16 rachete Bulava, potrivit agenţiei TASS.

În noiembrie anul trecut, Ministerul rus al Apărării a anunţat că un submarin de acest tip a efectuat un test reuşit cu o astfel de rachetă, care a fost lansată din Marea Albă şi a lovit o ţintă fixată la mii de kilometri distanţă în peninsula Kamceatka.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul încă de la începutul războiului din Ucraina că o intervenţie directă a trupelor NATO acolo poate declanşa un conflict nuclear.

Liderul de la Kremlin a declarat în luna martie anul acesta că nu crede că Statele Unite „se grăbesc” în această direcţie, dar forţele nucleare ale Rusiei sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru orice eventualitate.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News