În ultimele două săptămâni, pe clădirile Parisului au fost găsite în jur de 250 de stele ale lui David, simbolul folosit de naziști ca parte a legilor rasiale. Responsabili cu graffitiurile ar fi două cupluri, unul fiind arestat pe 27 octombrie, iar celălalt fiind căutat în continuare de poliție. 

Autoritățile franceze au anunțat că cei patru nu ar fi acționat independent, ci „au fost în legătură cu o altă persoană”. Iar serviciile secrete au spus că sunt convinse că e vorba de o acțiune externă de destabilizare a situației interne din Franța. Cazul a ajuns acum pe masa unui judecător de instrucție. 

Cum au ajuns fotografiile cu graffitiurile pe internet

Jurnaliștii Le Monde arată că operațiunea este în strânsă legătură cu rețeaua Doppelgänger. Aceasta este o mașinărie de propagandă a Rusiei care copiază destul de fidel site-uri ale unor instituții de stat sau media cu scopul de a disemina informații false. Are, de asemenea, și boți care publică pe rețelele sociale numeroase mesaje 

Pe 28 octombrie, mai multe conturi afiliate cu rețeaua Doppelgänger au publicat pe rețeaua X și pe Facebook două fotografii cu graffitiurile albastre în Arondismentul 10 al Parisului. Au fost singurele surse ale respectivelor imagini, conform anchetei Le Monde. 

Ulterior, au fost arestați doi tineri din Republica Moldova, în vârstă de 28 respectiv 33 de ani. Primele concluzii ale anchetatorilor au fost că o a treia parte a fost însărcinată cu fotografierea stencil-urilor, pentru a fi trimise sponsorului operațiunii ca dovadă a îndeplinirii misiunii clandestine. Așa au putut fi și publicate online. 

În fața anchetatorilor, cei doi arestați au spus că au fost abordați pe stradă de un necunoscut, care le-a promis 50 de euro dacă fac graffitiurile. Anchetatorii se îndoiesc că aceasta ar fi fost realitatea și cercetează o altă pistă: ca cei doi să fi fost aduși în Franța din străinătate, în compania celuilalt cuplu de moldoveni, cu care erau cazați la același hotel. 

Investigatorii francezi au ajuns la concluzia că aceleași persoane au efectuat acțiuni similare în mai multe orașe din Franța. Au declarat, de asemenea, că operațiunea lor a fost „bine coordonată”.

Cine e omul de legătură al moldovenilor arestați

A treia parte despre care vorbesc anchetatorii este Anatol Prizenco, un cetățean moldovean cu legături în cercurile proruse, au confirmat pentru Le Monde surse din serviciile de informații franceze. 

Prizenco este un om de afaceri prorus, care în 2015 s-a aflat pe listele electorale ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, al lui Igor Dodon, scrie ziarul francez.

În 2012, a fost implicat într-un scandal cu o schemă piramidală financiară, MMM Global. Un fel de Caritas românesc. Afacerea, cunoscută și sub numele de MMM-2011, a fost lansată de fostul deputat rus Serghei Mavrodi și a avut filiale în 110 țări. În special au fost țintite statele în curs de dezvoltare. Reprezentantul schemei piramidale în Moldova a fost Anatol Prizenco, scria presa de peste Prut. 

Acuzat de fraudă și de organizarea unei piramide financiare

În mai 2012, băncile comerciale au blocat conturile membrilor MMM, iar în curând schema piramidală s-a prăbușit. „Banii sunt blocați de autorităţi în bănci, dar sunt în continuare pe conturile participanților şi nu undeva în Rusia sau Ucraina după cum se vehiculează. Au fost blocați circa 2 milioane de dolari. Cu toate acestea, plăţile nu au fost sistate, pentru că nu toate conturile au fost blocate şi avem susţinerea prietenilor noştri din Ucraina şi Rusia şi nu numai”, declara Prizenco în iunie 2012.

Până la finalul verii, deja era în curs o anchetă penală a procurorilor de la Chișinău. În august, Anatol Prizenco era în arest preventiv, acuzat de fraudă și de organizarea unei piramide financiare. 

Procurorii susțineau și că Prizenco ar fi avut legături cu unii politicieni, pe care nu îi numeau. În schimb, un blogger publica fotografii ale lui Prizenco alături de fostul premier Vasile Tarlev și de deputatul Vadim Mișin. Cei doi își făceau un partid nou, în septembrie 2012: Partidul Renaștere, format din foști membri ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News