„Un act șocant de violență polițienească” s-a produs la Paris, susține Media Alternatif, care face parte din categoria site-urilor îndoielnice. Potrivit site-ului în cauză, un „student algerian” pe nume Samir Hamdaoui ar fi fost arestat în timpul unei „demonstrații pro-palestiniene organizate în fața Universității Sciences Po din Paris”. Tot conform site-ului, câteva zile mai târziu, Samir „a murit” după ce a fost bătut de polițiști. Articolul este ilustrat cu o fotografie reprezentând un tânăr zâmbitor.
Manifestația, reală – arestarea, falsă
Două site-uri au insistat pe această știre falsă. Primul, Mali Jet, este o publicație online care difuzează în mod regulat știri rusești, după cum constată Libération. Mali Jet a publicat această știre falsă pe 28 mai, cu două zile înaintea unui alte site, Media Alternatif. De altfel, știrea este identică pe ambele site-uri.
Numerama și alte publicații franceze au verificat știrea atât din surse oficiale, cât și cu instrumente tehnologice și au ajuns la concluzia că este o invenție cap-coadă plecând de la unele elemente reale menite să confere credibilitate, iar sursa ei ar fi de undeva din Rusia.
Parchetul din Paris a precizat că poliția nu a arestat nicio persoană numită Samir Hamdaoui. De asemenea, căutările pe internet arată că nu există niciun student cu acest nume care să semene cu cel din fotografie.
Ce spune „știrea”?
„Pe 7 mai, Samir Hamdaoui, un student algerian care a venit să studieze în Franța, a participat la o demonstrație pro-palestiniană organizată de studenți în fața Universității Sciences Po din Paris”. Studentul a fost plasat „în custodia poliției la secția din arondismentul 7 din Paris”, unde a stat închis cel puțin 24 de ore. „După ce a fost eliberat, Samir s-a plâns constant de probleme de sănătate, despre care a spus că sunt cauzate de bătăile pe care le-a îndurat în secția de poliție”, scriu cele două site-uri.
„După două zile petrecute acasă, starea de sănătate a lui Samir s-a agravat. Potrivit apropiaților săi, abia mai vorbea și rămânea constant în pat. La un moment dat, rudele au observat că tânărul își pierduse cunoștința, iar medicii ajunși la fața locului l-au declarat decedat”, continuă știrea.
Cele două site-uri mai spun că s-a făcut o autopsie a cadavrului, iar cauza morții ar fi un accident vascular. Această concluzie a stârnit proteste din partea familiei lui Samir Hamdaoui, care se declară „sigură că a fost o crimă”.
„Dacă se dovedește că studentul a murit într-adevăr din cauza poliției, vinovații trebuie pedepsiți cu cea mai mare severitate”, se solicită în știre. Familia lui Samir Hamdaoui ar fi „depus garoafe și lumânări în fața Universității Sciences Po pentru a-l comemora pe decedat”. Un portret al „tânărului decedat” a fost distribuit pe scară largă de atunci pe diverse canale media și de socializare: YouTube, Facebook, TikTok etc.
Inteligența artificială, folosită la crearea videoclipului
Articolele despre „decesul” lui Samir Hamdaoui sunt însoțite de un videoclip care se presupune că îl prezintă pe fratele acestuia. În videoclip, presupusul frate spune, cu o voce monotonă și robotică, dar și cu ticuri de pronunție ciudate, că este convins că Samir a fost împușcat de polițiști. Partea superioară a feței lui rămâne nemișcată și abia clipește, semne care sugerează că videoclipul este un deepfake realizat cu instrumente de inteligență artificială.
Presupusa fotografie a lui Samir Hamdaoui nu conține niciun semn care ar putea sugera că ar fi fost generată de inteligența artificială. Chiar dacă fundalul fotografiei este neclar – semn că a fost generat de inteligența artificială -, celelalte detalii rămân coerente, inclusiv transparența cadrului și culorile bicicletelor de pe fundal.
În cele din urmă, este, de asemenea, probabil ca textele articolelor să fi fost scrise integral sau parțial de inteligența artificială, deoarece conțin anumite formulări și întorsături de frază foarte încurcate, ceea ce este un semn distinctiv.
O dezinformare distribuită de conturile pro-ruse
Mai multe indicii arată că este vorba despre o operațiune de dezinformare online legată de Rusia. În primul rând, Parchetul din Paris, contactat de Numerama, a comunicat că nu există nicio persoană arestată cu acest nume, inclusiv pe 7 mai, și nicio moarte suspectă.
Unii observatori subliniază că știrea a luat amploare imediat ce a fost difuzată pe conturile pro-ruse cunoscute pentru dezinformare. După cum notează jurnalistul Louis Witter pe contul său de X, primul cont care a distribuit știrea îi aparține lui AussieCossack, „un ultranaționalist rus cunoscut pentru că difuzează dezinformări”.
Un alt cont implicat activ în difuzarea știrii este „Vocea lui Mordor”, de pe Telegram. Administratorul acestui cont a adăugat și o doză de dezinformare, susținând că „peste 100 de persoane” au fost arestate în timpul demonstrației din fața Sciences Po din Paris. Aceste date sunt incorecte, deoarece doar doi studenți au fost reținuți la acea manifestație, precizează Numerama.
Nu este surprinzător să vezi astfel de știri false inspirate din elemente reale pentru a câștiga credibilitate, notează sursa citată.
Or, poliția franceză este acuzată de mai mult timp de violență împotriva manifestanților. Un raport arată că 38 de persoane au murit în 2022 în urma misiunilor poliției. Subiectul este sensibil și poate inflama oricând societatea franceză.
Observatorii nu acuză în mod întâmplător Rusia. Alte cazuri destabilizatoare din trecut sugerează o implicare a Rusiei, cum ar fi vopsirea unor mâini roșii pe Memorialul Holocaustului din Paris și inscripționarea Stelei lui David pe ziduri din capitala Franței. Rusia este suspectată acum că se află în spatele celor cinci sicrie false cu „soldați francezi morți în Ucraina” depuse în fața Turnului Eiffel.
Rusia „atacă” Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia şi-a intensificat campania de dezinformare care vizează Jocurile Olimpice de la Paris, urmărind în special să stârnească frica legată de violenţe în timpul evenimentului, pentru a descuraja spectatorii să asiste la competiţii, indică un centru de supraveghere (MTAC) al Microsoft, citat de France Presse, potrivit news.ro.
MTAC citează două grupuri de influenţă ruseşti, Storm-1679 şi Storm-1099, care combină „tactici vechi cu inteligenţa artificială pentru a desfăşura activităţi dăunătoare”.
Potrivit unui mesaj postat duminică pe site-ul Microsoft, conţinutul difuzat vizează, printre altele, defăimarea Franţei, a preşedintelui său Emmanuel Macron şi a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).
Potrivit Microsoft şi MTAC, Storm-1679 „caută, de asemenea, să răspândească frica pentru a descuraja spectatorii să participe la Jocuri”. În acest scop, acest grup influent a postat online videoclipuri înşelătoare. Unul dintre acestea este prezentat drept conţinut produs de canalul de ştiri France 24 şi susţine că 24% dintre biletele vândute au fost returnate de teama unui atac în timpul Jocurilor, ceea ce nu este adevărat. Un alt videoclip pretinde a fi un mesaj din partea CIA şi a Direcţiei Generale de Securitate Internă din Franţa. Acesta îi sfătuieşte pe utilizatorii de internet să nu călătorească în Franţa din cauza riscului de atacuri.
În ceea ce priveşte grupul Storm-1099, acesta utilizează o reţea de 15 site-uri cu conţinut redactat în limba franceză şi care se prezintă ca fiind mijloace de informare, ceea ce nu sunt. Aceste platforme avertizează, de asemenea, asupra unor posibile atacuri în timpul Jocurilor şi îl critică pe Emmanuel Macron şi guvernul său pentru că sunt indiferenţi la problemele francezilor.
MTAC se aşteaptă ca aceste activităţi să se „intensifice” în perioada premergătoare ceremoniei de deschidere.
CIO a denunţat în repetate rânduri o „campanie de dezinformare şi defăimare condusă de Rusia”.
În iunie 2023, Storm-1679 a încărcat un fals documentar anti-CIO intitulat „Jocurile Olimpice au căzut”, inspirat din „Căderea Casei Albe” (2013) şi care utilizează inteligenţa artificială pentru a imita vocea actorului american Tom Cruise.