Excluderea Moscovei vine în urma acuzațiilor de crime de război comise de trupele Kremlinului în Ucraina.
Înaintea votului, ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a acuzat Rusia de comiterea unor abuzuri „îngrozitoare” – ridicând problema civililor uciși în orașul Bucha, din apropierea Kievului.
Reprezentantul Rusiei la ONU, Gennady Kuzmin, a condamnat votul, iar alte națiuni, inclusiv Coreea de Nord și Siria, s-au alăturat acestuia.
Rezultatul votului de joi din cadrul Adunării Generale a fost: 93 de state au fost „pentru” excluderea Rusiei, 24 s-au pronunțat „împotrivă”, iar 58 s-au abținut. Pentru suspendarea Rusiei din Consiliu, Adunarea Generală avea nevoie de un vot favorabil din partea a două treimi din membrii săi.
Printre țările care au votat pentru suspendarea Rusiei se numără SUA, statele UE, Marea Britanie și, bineînțeles, Ucraina. China, Siria și Belarus s-au numărat printre statele care au votat împotriva moțiunii. Iar India, Egiptul și Africa de Sud, printre națiunile care s-au abținut.
Într-un proiect de rezoluție, Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, și-a exprimat „profunda îngrijorare cu privire la criza actuală a drepturilor omului și la criza umanitară din Ucraina”, în special cu privire la rapoartele privind încălcările drepturilor omului de către Rusia.
De asemenea, Adunarea Generală a precizat că va „suspenda drepturile de membru în Consiliul pentru Drepturile Omului unui membru al Consiliului care comite încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului”.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că este „recunoscător” statelor membre ale ONU care „au ales partea corectă a istoriei” și au votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.
„Criminalii de război nu au ce căuta în organismele ONU care au ca scop protejarea drepturilor omului”, a reacționat oficialul ucrainean, pe Twitter.
Russias rights of membership in the UN Human Rights Council has just been suspended. War criminals have no place in UN bodies aimed at protecting human rights. Grateful to all member states which supported the relevant UNGA resolution and chose the right side of history.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 7, 2022
Rusia a cerut membrilor ONU să respingă rezoluția de suspendare
Înaintea votului, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Gennady Kuzmin, a făcut apel la toate statele membre ale Națiunilor Unite să respingă rezoluția de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, calificând proiectul de rezoluție drept „un precedent periculos”, scrie CNN.
Kuzmin a fost al doilea vorbitor la Adunarea Generală a ONU, joi dimineață, după reprezentantul Ucrainei.
„Astăzi nu este nici timpul, nici locul pentru teatru. Proiectul de rezoluție pe care îl analizăm astăzi nu are nicio legătură cu situația reală a drepturilor omului pe teren”, a declarat Kuzmin în fața Adunării Generale a ONU.
Votul privind suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului „este o încercare a Statelor Unite de a-și menține poziția dominantă și controlul total pentru a-și continua colonialismul în domeniul drepturilor omului, la nivelul relațiilor internaționale”, a declarat reprezentantul rus. „Posibila excludere a Federației Ruse din Consiliul pentru Drepturile Omului ar putea fi un precedent periculos”, a adăugat acesta.
Rusia „a apărat în mod constant principiul cooperării bazate pe respect reciproc și statut egal ca unul dintre principalele fundamente ale arhitecturii drepturilor omului”, a susținut Kuzmin.
Reprezentantul Rusiei a mai declarat că țara sa „respinge acuzațiile neadevărate la adresa noastră, bazate pe evenimente înscenate și falsuri care circulă pe scară largă”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia