Problema negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina a fost „pusă în aşteptare” în urma ofensivei din Kursk, a declarat Rodion Miroşnik, care deține postul de ambasador al MAE rus pentru „misiuni speciale privind infracțiunile regimului de la Kiev”, o titulatură politică.

„Purtarea unor negocieri cu un adversar absolut neadecvat azi este pur şi simplu contra naturii”, a adăugat diplomatul rus, în condițiile în care Rusia este partea agresoare în războiul din Ucraina.

Autoritățile de la Kiev s-au arătat mereu deschise pentru un acord de pace care să prevadă retragerea trupelor ruse din teritoriul ucrainean și redobândirea integrității teritoriale a Ucrainei. În octombrie 2022, după demersul liderului de la Kremlin de a pretinde anexarea în întregime a patru regiuni din sud-estul și estul Ucrainei ocupate parțial de soldații ruși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret privind interzicerea negocierilor de pace cu Rusia atâta timp cât va fi condusă de Vladimir Putin.

Ucraina a propus o formulă de pace în zece puncte și a organizat un summit pe această temă în lipsa Rusiei. Un alt summit este în curs de pregătire, la care este studiată posibilitatea invitării Rusiei.

De cealaltă parte, Kremlinul a evocat posibile discuții de pace de fiecare dată când se afla într-o situație dificilă pe câmpul de luptă și oricând putea obține beneficii de imagine doar menționându-le în treacăt și reiterând ultimativ recunoașterea „realității din teren”, adică cedarea teritoriilor anexate prin semnătura lui Putin.

Armata ucrainană a anunţat că a cucerit 74 de localităţi în nouă zile de incursiune în Kursk. Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Kievul nu intenţionează să anexeze teritoriul rus pe care l-a cucerit, iar obiectivul este de a institui o zonă-tampon pentru a împiedica bombardamentele asupra teritoriului ucrainean.

Volodimir Zelenski a spus la rândul lui că ofensiva din Kursk vizează să refacă moralul Ucrainei după mai bine de 900 de zile de război la scară largă şi să unească populaţia în jurul armatei sale.

Urmărește-ne pe Google News