Cuprins:
Moscova lansează acuze la adresa Washingtonului
„Vedem că Washingtonul, încălcând principiul ‘o singură China, pe care îl recunoaște, întărește contactele politico-militare cu Taipei sub sloganul menținerii ‘status quo-ului și creșterea livrărilor de arme”, a declarat Rudenko.
„Scopul unei astfel de interferențe evidente a SUA în afacerile regiunii este de a provoca RPC (Republica Populară Chineză) și de a genera o criză în Asia, care să se potrivească propriilor interese egoiste”, a mai spus el.
Raportul nu a menționat niciun contact specific la care se referea Rudenko.
SUA, cel mai important furnizor de arme al Taiwanului
China consideră Taiwanul guvernat democratic ca pe propriul său teritoriu, o afirmație pe care guvernul Taiwanului o respinge. SUA este cel mai important susținător internațional și furnizor de arme din Taiwan, în ciuda lipsei recunoașterii diplomatice oficiale.
Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la observațiile lui Rudenko.
În septembrie, președintele Joe Biden a aprobat sprijin militar în valoare de 567 de milioane de dolari pentru Taiwan. Rusia a răspuns că rămâne alături de China în chestiunile asiatice. A criticat, totodată, eforturile SUA de a-și extinde influența și „încercările deliberate” de a inflama situația din Taiwan.
Parteneriat între Rusia și China
China și Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când președintele Vladimir Putin a vizitat Beijingul cu puțin timp înainte de a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei, declanșând cel mai mortal război terestru din Europa de la Al Doilea Război Mondial.
În luna mai a acestui an, Putin și președintele chinez Xi Jinping au promis o „nouă eră” a parteneriatului între cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite, pe care i-au prezentat drept un hegemon agresiv din Războiul Rece, care seamănă haos în întreaga lume.