Același Putin a spus, într-o declarație susținută miercuri, că „obiectiv, e imposibil de stopat virusul să se împrăștie”, mai ales într-o țară de dimensiunile Rusiei, a notat CNN.

El le-a cerut rușilor „să înțeleagă complexitatea situației” și să stea acasă, urmând ca săptămâna viitoare să fie o vacanță plătită.

Putin a mai vorbit despre măsurile pe care le va lua pentru ajutorarea sectorului economic, lăsându-i pe alți înalți oficiali să anunțe restricțiile.

A doua zi dimineață, joi, guvernul a informat că a închis granițele și că a interzis traficul aerian, cu excepția avioanelor care aduc înapoi în țară rușii plecați peste granițe care vor să revină acasă.

Mai multe zile, autoritățile au spus că n-au în plan să-i oblige pe locuitorii Moscovei să stea în carantină. Serghei Sobianin, primarul Moscovei, a spus însă joi că a decis să închidă toate restaurantele, cafenelele, barurile, magazinele și parcurile publice pentru o săptămână începând de sâmbătă.

Acestea sunt cele mai stricte măsuri luate până acum în Rusia, ceea ce arată că oficialii se trem de răspândirea rapidă a virusului COVID-19.

Joi a fost ziua în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri noi în Rusia, 182 de îmbolnăviri, numărul ajungând atunci la 840.

Rusia a luat măsuri contra coronavirusului închizând granițele cu China și testând persoanele venite din Iran, altă țară grav afectată de noul coronavirus.

Dar Rusia nu s-a învrednicit să facă foarte multe teste celor întorși din alte părți, în special din Europa. Mai târziu au realizat că cele mai multe cazuri de infectări au legături cu Italia (fie ruși întorși de acolo, fie alții care au intrat în contact cu unii întorși din peninsulă).

Sobianin a îndrăznit să spună că tactica a fost greșită și că epidemia a avut altă cale de intrare în Rusia. „Jumătate dintre cei care s-au întors de peste hotare au trecut prin Moscova. În plus, moscoviților le place să călătorească”, a spus miercuri primarul Moscovei, care s-a referit la cei întorși din stațiunile din Franța, care au adus cu ei „o valiză de viruși”.

Mesajele transmise de Kremlin sunt mixte și îi fac pe cetățeni să nu mai înțeleagă nimic.

„Nu avem epidemie de facto”

În timp ce măsurile restrictive sporesc, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvând de la Kremlin a spus că „Nu avem o epidemie de facto. Situația de la noi este mult mai bună ca în multe alte țări și asta grație măsurilor pe care guvernul nostru le-a luat de la bun început”.

Se așteaptă însă ca numărul infectărilor să crească semnificativ, mai ales acum după ce autoritățile au decis testarea tuturor celor care intră în țară.

Cei din sistemul medical se pregătesc de ce e mai rău și au comandat multe ventilatoare și să mărească numărul paturilor din spitalele unde vor fi intenați cei infectați cu COVID-19.

Nikolai Malyshev, șeful sectorului de boli infecțioase, o ramură a Ministerului Sănătății de la Moscova, a spus că la început s-a constat o creștere liniară a numărului de cazuri, dar a avertizat că se teme de o creștere semnificativă a cazurilor, ca o reacție nucleară” și a mai adăugat că „mulți oameni vor fi infectați”.

„Oamenii mor mereu de cancer și de alte boli, dar lucrul nu se oprește”

Rușii de rând sunt greu de convins să stea în casă și nu înțeleg de ce li se impun restricții.

„Oamenii mor mereu de cancer sau de alte boli, dar lucrul nu se oprește, oamenii merg la muncă, la magazine și în parcuri”, a spus Dmitri, un moscovit.

Același Dmitri a mai spus că „sigur voi ieși în week-end din casă, vremea e foarte frumoasă”, a informat BBC.

Un lituanian întâlnit pe străzile Moscovei, Krist, crede că „măsurile sunt tardive. Uitați-vă la Italia și la Spania”.

Urmărește-ne pe Google News