Ministerul de la Moscova a susținut că rachetele au lovit vineri o fabrică de polimeri şi o fabrică de prelucrare a cărnii din Luhansk, fiind vizate astfel „ținte civile”.

Anterior, autorităţile proruse din Luhansk declaraseră că rachetele respective ar fi fost de tip Grom (Hrim-2), de fabricaţie ucraineană.

„Pe 12 mai, în jurul orei (locale) 18.30, avioane de luptă ale forţelor aeriene ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra companiei de produse polimerice Polypak şi fabricii de prelucrare a cărnii Milam din oraşul Luhansk”, a afirmat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă.

„Rachetele aer-aer Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de către Marea Britanie au fost folosite pentru acest atac, contrar declaraţiilor Londrei că aceste arme nu vor fi folosite împotriva unor ţinte civile”, a precizat ministerul condus de Serghei Șoigu.

Moscova susţine că cele două avioane ucrainene de război – un Su-24 şi un MiG-29 – care au lansat rachetele au fost doborâte de forţele sale.

Ca urmare a atacului, „un incendiu a izbucnit la sediul unor întreprinderi alimentare şi chimice din Luhansk”, a mai precizat ministerul rus, raportând „distrugerea unor clădiri rezidenţiale din apropiere” şi „răniţi, între care şase copii”, potrivit AFP.

Pe de altă parte, în ultimul său buletin despre situaţia de pe front, Ministerul rus al Apărării spune că forţele ruse au obţinut controlul asupra încă unui bloc din oraşul Bahmut din estul ţării, pe care Moscova încearcă să-l cucerească de mai bine de 10 luni într-o luptă de artilerie de uzură.

„Unităţile forţelor aeropurtate au oferit sprijin unităţilor de asalt şi au blocat inamicul pe flancuri”, a precizat acesta.

Ministerul foloseşte deseori termenul de „unităţi de asalt” pentru a desemna grupul de mercenari Wagner, care este vârful de lance al asaltului asupra Bahmut.

Marea Britanie a devenit joi prima ţară care a anunţat că a început să aprovizioneze Kievul cu rachete de croazieră cu rază mai lungă de acţiune, care îi vor permite să lovească trupele ruse şi depozitele de aprovizionare aflate mult în spatele liniilor de front, în timp ce Ucraina pregăteşte o contraofensivă majoră.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că rachetele vor putea fi folosite pe teritoriul ucrainean, lăsând să se înţeleagă că a primit asigurări din partea Kievului că nu vor fi folosite pentru a ataca ţinte în interiorul graniţelor acceptate la nivel internaţional ale Rusiei.

Este pentru prima dată când Moscova raportează lovituri ucrainene cu aceste rachete cu rază lungă de acţiune.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News