Kaloy Akhilgov a dezvăluit că autoritățile ruse nu consideră mișcarea talibană din Afganistan drept o organizație teroristă.

Într-un interviu pentru canalul de YouTube „Jivoi gvozd”, Akhilgov a citat răspunsul oficial al ministerului: „Da, țara noastră și guvernul nostru nu consideră Talibanii o organizație teroristă”.

Avocatul a adăugat că oficialii ruși se întâlnesc cu reprezentanți ai talibanilor.

Acuzațiile aduse jurnalistei Nadejdei Kevorkova

Kevorkova a fost reținută în mai 2024, fiind acuzată de justificarea terorismului. Unul dintre cele două episoade pe care se bazează acuzația este legat de presupusa justificare a Talibanilor de către jurnalistă.

Ancheta în cazul Kevorkova s-a încheiat, iar acuzația se bazează doar pe o expertiză care susține că publicațiile suspectei „conțin semne de atitudine pozitivă față de activitățile participanților la mișcarea Taliban”.

Primul episod al cazului se referă la publicarea în 2018, pe canalul personal de Telegram al Kevorkova, a unui text al prietenului ei ucis, Orkhan Jemal, despre atacul militanților comandantului cecen Șamil Basaev asupra Nalcikului în 2005.

Fostul soț al Kevorkova, Maxim Șevcenko, a scris pe canalul său Telegram că ea „ca jurnalist, a scris cu siguranță despre torturi în timpul anchetei și despre încălcări în timpul procesului judiciar care a durat câțiva ani (asupra participanților la atacul asupra Nalcikului – RS) […] Nadejda Kevorkova a considerat întotdeauna atacul lui Basaev asupra Nalcikului un act de terorism și l-a condamnat ferm”.

Al doilea episod al cazului se referă la presupusa justificare a activităților Talibanilor. Oficial, în Rusia, gruparea este inclusă de peste 20 de ani pe lista organizațiilor teroriste.

Talibanii și Rusia

În ciuda statutului oficial de organizație teroristă, liderii mișcării talibane, care din 2021 este de facto la putere în Afganistan, vizitează în mod regulat Rusia.

Ministerul de Externe și Ministerul Justiției din Rusia au solicitat anterior excluderea Talibanilor de pe lista organizațiilor teroriste.

Președintele Vladimir Putin a numit talibanii „aliați în lupta împotriva terorismului”. Cu toate acestea, formal, Talibanii rămân încă pe lista organizațiilor teroriste.

Pozițiile oficiale ruse

Recent, Ministerul de Externe rus a subliniat că susține ridicarea statutului de organizație teroristă pentru Taliban.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Putin a abordat și alte subiecte importante. El a declarat că nu susține ideea încetării focului până când Ucraina nu îndeplinește o serie de condiții. „Trebuie să obținem ca partea adversă să fie de acord să întreprindă pași care ar fi ireversibili și acceptabili pentru Federația Rusă”, a spus Putin.

Anterior, el a menționat ca condiții recunoașterea de către Ucraina a anexării a patru regiuni ucrainene și a Crimeei de către Rusia, precum și renunțarea la aderarea la NATO.

Putin a exprimat din nou opinia că „elita conducătoare” se află la putere în Ucraina în mod ilegal. El a numit, de asemenea, lipsită de sens adresarea către Rada Supremă, pe care anterior o numise organ legitim al puterii.

Președintele rus a declarat că salută eforturile mediatorilor între Rusia și Ucraina, dar consideră puțin probabilă obținerea unor acorduri de pace cu ajutorul lor. În același timp, Rusia, potrivit lui Putin, ia „în serios” cuvintele candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, despre dorința sa de a opri războiul din Ucraina, dar Putin însuși nu cunoaște propunerile concrete ale acestuia.

Putin a confirmat, de asemenea, că industria din Rusia a primit deja ordine legate de producția de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.

Urmărește-ne pe Google News