Luptele continuă pentru a patra zi consecutiv în regiunea rusă Kursk, de la graniţa cu Ucraina. Guvernatorul interimar din Kursk, Aleksei Smirnov, a recunoscut vineri că situaţia din regiunea sa „rămâne complicată”.

Nu este clar cât teritoriu au reuşit să ocupe ucrainenii, dar Ministerul rus al Apărării a confirmat că trupele Kievului au ajuns în Sudja, mai exact „la periferia de vest” a acestui orășel de 5.500 de locuitori. The Economist calcula joi că ucrainenii au cucerit 300 de kilometri pătrați, în timp ce Legiunea „Libertatea Rusiei”, o unitate de voluntari ruși care luptă de partea Ucrainei, a revendicat vineri „eliberarea” a 800 de kilometri pătrați.

Între timp, un videoclip publicat pe social media și verificat de Reuters a arătat un convoi de circa 15 camioane militare ruse nimicite de un atac ucrainean, distanțate de-a lungul unei autostrăzi din regiunea Kursk. În multe dintre ele, se aflau soldaţi ruşi morţi.

Un videoclip cu momentul distrugerii convoiului „cu sute de soldați ruși în regiunea Kursk” a fost publicat de canalul Nexta, pe X. Nexta spune că echipa sa editorială a confirmat autenticitatea acestui videoclip.

Un canal ucrainean de Telegram care a postat videoclipul cu camioanele rusești distruse a spus că au fost lovite de un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA.

Și bloggerii ruși au spus că atacul a fost executat cu HIMARS, iar unul a spus că oricine a dat ordin ca vehiculele militare să se deplaseze într-o coloană expusă e un „dobitoc”.

Pe de altă parte, Legiunea „Libertatea Rusiei” a făcut apel către localnicii din regiunea Kursk să transmită informații despre mișcările trupelor ruse, subliniind că au primit informații valoroase din imagini difuzate de agenția de presă de stat TASS.

„Vești proaste: Putin nu vă va ajuta. Așa cum nu i-a ajutat pe locuitorii din Belgorod, Orsk, Buriatia și din alte zone de unde a primit sistematic astfel de cereri. Dar noi putem”, au transmis luptătorii ruși anti-Kremlin în apelul lor la colaborare.

Foto: Captură Nexta

Urmărește-ne pe Google News