Kievul și Moscova au mobilizat noi trupe în estul Ucrainei în acest weekend, pregătindu-se pentru ceea ce probabil vor fi cele mai mari bătălii ale acestui război, în timp ce refugiații au continuat să fugă de asaltul care se apropie.

Principalul obiectiv al Rusiei este acum să captureze zonele din Donbas care nu sunt încă controlate de Moscova. Oficialii ucraineni citați de Wall Street Journal au declarat că obiectivele Moscovei merg probabil dincolo de confiscarea întregii regiuni estice și că Putin urmărește să distrugă cele mai bune unități militare ucrainene, pentru a încerca apoi, din nou, să preia restul țării, inclusiv Kievul.

Spre deosebire de prima fază a conflictului, noul front forțează Ucraina să lupte în bătălii convenționale, care implică tancuri și artilerie pe un teren plat, adesea arid, ce permite Rusiei să își valorifice superioritatea în materie de echipamente militare.

Noi unități rusești de tancuri și artilerie, precum și forțe retrase din zonele din jurul Kievului, au început să sosească în ultimele zile în est, pentru a pregăti ofensiva de lângă orașul ucrainean Izium, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea militară rusă.

La rândul ei, Ucraina a început să deplaseze spre Donbas unități din zonele aflate în nordul Ucrainei, care sunt disponibile acum, după retragerea trupelor rusești.

În acest timp, luptele de mică intensitate de-a lungul liniei de contact din Donbas și din regiunile învecinate continuă zilnic, iar forțele rusești încearcă să avanseze la sud de Izium.

Calendarul unei campanii majore, au declarat oficiali occidentali și ucraineni, depinde de Moscova, care poate să înceapă ofensiva imediat, cu forțele disponibile, sau să aștepte câteva săptămâni, pentru a reconstitui unitățile care au suferit pierderi în nordul Ucrainei.

Ministerul britanic al apărării a declarat că bombardamentele rusești au continuat luni în regiunile Donețk și Luhansk. Dar forțele ucrainene au respins mai multe atacuri și au distrus tancuri, vehicule și echipamente de artilerie rusești, a precizat ministerul, în buletinul său periodic de informații, citat de Reuters.

Explozii puternice au zguduit orașe din sud și est, iar sirenele care anunță raidurile aeriene au răsunat în toată Ucraina luni dimineață.

Situația tactică este mai avantajoasă pentru Rusia

Debutul ofensivei depinde probabil de capacitatea de mobilizare a Rusiei. Multe grupuri tactice de luptă rusești care s-au retras din nordul Ucrainei au fost atât de grav lovite, încât nu vor putea fi redistribuite pe frontul din Donbas prea curând, au declarat oficiali ucraineni și occidentali.

„Am văzut indicii cu privire la unele unități care sunt, literalmente, din toate punctele de vedere, eradicate”, a declarat un înalt oficial al Pentagonului pentru Wall Street Journal. Rusia, a spus el, încearcă să mobilizeze aproximativ 60.000 de rezerviști pentru a umple golul lăsat.

Înaintea viitoarei ofensive, Moscova l-a desemnat pe generalul de armată Aleksandr Dvornikov, care conduce districtul militar sudic, responsabil de operațiunile din Donbas, pentru a supraveghea campania, a declarat un oficial american.

Harta conflictului. Cu roșu, zonele controlate de Rusia și mișcările de trupe rusești. Cu albastru, mișcările de trupe ucrainene. Surse: Institute for the Study of War and American Enterprise Institutes Critical Threats Project/ EL PAÍS

În faza inițială a războiului, când Rusia a atacat din mai multe direcții, comandanții a patru districte militare au acționat în mod autonom – o lipsă de coordonare care, potrivit analiștilor militari, a împiedicat efortul de război. Moscova nu a dat publicității un anunț oficial cu privire la rolul generalului Dvornikov.

Situația tactică este mai avantajoasă pentru Rusia pe frontul din Donbas. Liniile de aprovizionare sunt mai scurte, iar zona de operațiuni mai concentrată permite Moscovei să folosească mai eficient sprijinul aerian, au declarat oficiali militari ucraineni și occidentali.

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, care a început pe24 februarie, Ucraina controla aproximativ două treimi din regiunile Donețk și Luhansk, care alcătuiesc Donbas. Restul erau guvernate de așa-numitele republici populare Donețk și Luhansk, create în urma intervenției Rusiei din 2014, când Moscova a anexat Crimeea.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut în februarie aceste republici în granițele lor revendicate, care acoperă întreaga regiune Donețk și Luhansk, inclusiv orașele Kramatorsk, Sloviansk și Severodonetsk, care rămân sub control ucrainean.

Ajutorul pentru Ucraina ar putea veni prea târziu

Acest tip diferit de război, cu formațiuni mari militare implicate în confruntări de amploare, este motivul pentru care Kievul a anunțat repetat că are nevoie urgentă de arme grele – artilerie, tancuri și baterii antiaeriene, pe care majoritatea aliaților occidentali au fost reticenți să le furnizeze până acum.

Bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial, cu operațiunile și manevrele sale de amploare, cu implicarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane și artilerie. Iar aceasta nu va fi o operațiune locală, pe baza a ceea ce vedem în pregătirile Rusiei.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avertizat săptămâna trecută:

„Fie ne ajutați acum – și vorbesc de zile, nu de săptămâni -, fie ajutorul vostru va veni prea târziu și mulți oameni vor muri”, a mai spus Kuleba.

Ucraina a căutat inițial sisteme de armament greu de fabricație sovietică, pe care trupele sale sunt antrenate să le folosească, însă disponibilitatea limitată a acestor echipamente și muniții, combinată cu perspectiva unui conflict de lungă durată, a determinat Kievul să solicite inclusiv achiziții de armament greu la standardul NATO.

„Armele de fabricație sovietică pe care le-am obținut nu pot întări Ucraina decât pentru o perioadă scurtă de timp”, a declarat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

Ucraina a reușit să câștige prima rundă a războiului în urma confruntărilor unităților de infanterie, a spus el, dar acum, Rusia și-a schimbat tactica și se bazează mai mult pe artileria cu rază lungă de acțiune, pe aviație și pe loviturile cu rachete – arme pe care Ucraina are o capacitate limitată de a le contracara.

„Războiul intră în faza de competiție pentru resurse, care sunt aproape nelimitate în Rusia în comparație cu Ucraina”, a spus Reznikov. „Pentru a câștiga în acest război, avem nevoie de un tip de asistență diferit de cel pe care l-am primit înainte”, a adăugat el.

Liderii occidentali și-au intensificat sprijinul. Premierul britanic Boris Johnson, care sâmbătă a făcut o plimbare prin Kiev împreună cu Zelensky, a anunțat un nou pachet de asistență militară, care include 120 de vehicule blindate și noi sisteme de rachete antinavă.

Acesta se adaugă la pachetul deja promis care include rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Starstreak, încă 800 de rachete antitanc și muniții de înaltă precizie precizie.

Și UE a arătat că înțelege direcția spre care a apucat-o conflictul. „Acest război va fi câștigat pe câmpul de luptă”, a spus sâmbătă șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

El s-a deplasat vineri la Kiev, împreună cu șefa Comisiei Europene, care a declarat ulterior că UE propune 500 de milioane de euro, echivalentul a 544 de milioane de dolari, ca nou sprijin pentru armata ucraineană, pe lângă miliardul de euro alocat anterior pentru armament.

Statele Unite au anunțat în aprilie un ajutor militar suplimentar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, dintr-un total de 1,4 miliarde de dolari de la începutul războiului. Washingtonul furnizează sisteme Javelin, rachete Stinger, sute de drone kamikaze Switchblade și radare dar, deocamdată, niciun armament greu solicitat de Kiev.

Doar Republica Cehă a furnizat Ucrainei tancuri, trimițând T72M-uri de fabricație sovietică, în timp ce Slovacia a trimis Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300.

Moscova a anunțat luni că a distrus duminică sistemele antiaeriene S-300 care fuseseră furnizate Ucrainei. Sistemele erau ascunse într-un hangar de la periferia orașului Dnipro, în centrul Ucrainei, a precizat ministerul rus al Apărării. Informația nu a fost confirmată.

Ultimele lupte pentru Mariupol

Lupta pentru orașul Mariupol, din regiunea Donețk, este parte a tentativei Moscovei de a captura întregul Donbas.

În Mariupolul asediat, o rezistență ucraineană feroce continua în unele părți ale orașului, luni. Un membru al consiliului municipal din partea unui partid politic pro-rus și-a asumat atribuțiile de primar, sub auspiciile forțelor de ocupație rusești, potrivit aparițiilor sale la televiziunea rusă. Kievul a declarat că a început o procedură de punere sub acuzare pentru trădare împotriva acestuia.

Forțele ucrainene din orașul port de la Marea Azov au anunțat luni că se pregătesc pentru o „ultimă bătălie”. „Astăzi va fi probabil ultima bătălie, deoarece muniția se termină”, a declarat pe Facebook brigada 36 de pușcași marini a forțelor armate ucrainene.

„Va fi moarte pentru unii dintre noi și captivitate pentru restul”, a mai spus mesajul.

„Infanteria a fost eliminată, iar luptele sunt acum purtate de artileriști, operatori radio, șoferi și bucătari. Chiar și de către membrii orchestrei”, a mai spus mesajul. Pușcașii marini s-au plâns de lipsa de sprijin din partea conducerii militare a Ucrainei: „Nimeni nu mai vrea să comunice cu noi pentru că suntem considerați deja pierduți”.

Cel puțin 5.000 de persoane – posibil mult mai multe – au murit în oraș sub bombardamentele rusești, potrivit primarului ales al orașului.

Presa de stat rusă a pus pierderile de vieți omenești de acolo pe seama „naziștilor” ucraineni care ar fi bombardat propriile orașe pentru a incrimina Moscova, o versiune respinsă de Kiev și de occidentali.

Însă, într-o analiză neobișnuit de sinceră, Aleksandr Sladkov, comentatorul militar al televiziunii de stat ruse, a scris pe o rețea de socializare că Mariupol este devastat pentru că Moscova dorește să ofere un exemplu restului Ucrainei.

„Să vadă în Kiev și Liov, Cherkasî și Poltava, Ternopil și Cernăuți – dacă orașul nu se predă, este anihilat. Orașele din centrul și vestul Ucrainei vor fi, de asemenea, distruse, dacă vor decide să reziste trupelor rusești”, a scris el.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News