Cotidianul Izvestia a publicat un reportaj realizat pe 15 iulie la Melitopol, la un siloz de cereale, unde „reprezentanții presei străine au vizitat orașul și au examinat teritoriile eliberate, au arătat activitatea de la silozul local și au vorbit despre recolta de cereale.”

„Activitatea la silozul din Melitopol nu s-a oprit și nu se va opri, se vede clar din imaginile cu aceste camioane cu cereale. Nici fluxul lor aici nu se oprește, ceea ce înseamnă că boabele nu se vor pierde”, a spus corespondentul Izvestia, Leonid Kitrar. El a arătat imagini cu un hangar uriaș, camioane cu cereale și un grup de jurnaliști care au întrebat care e situația cu recoltarea și exportul de cereale în regiune.

„Astăzi, aceste cereale se mută în porturile Federației Ruse, adică în portul Sevastopol, portul Berdiansk. Și după aceea, are loc vânzarea și cerealele sunt trimise în Turcia, există clienți, iar apoi depinde cum îl va distribui Turcia. Și piețele rusești. Acum sarcina este de a asigura securitatea alimentară a statului.”, a declarat Andrei Siguță, șeful administrației regiunii Melitopol.

El a adăugat că regiunea Melitopol a recoltat aproximativ 300 de mii de tone de cereale, grâu și orz. Și a precizat că recoltarea este abia la început, întrucât condițiile meteorologice au amânat puțin lucrările.

Au fost publicate și imagini de pe câmpurile de grâu unde soldați înarmați păzesc combinele și lucrătorii care seceră. Asta deoarece rușii se tem că ucrainenii ar putea ataca mașinile agricole, pentru a împiedica recoltarea.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Subiectul exporturilor de cereale din Ucraina a fost dezbătut activ în ultimele luni, pe fondul deteriorării situației de pe piețele alimentare din lume.

În urma întâlnirii dintre Rusia, Ucraina, Turcia și reprezentanții ONU, care a avut loc pe 13 iulie la Istanbul, s-a ajuns la acorduri privind organizarea în siguranță a exportului de cereale ucrainene. Istanbulul va deveni un hub prin care grâul din Ucraina va intra pe piața mondială.

În aceeași zi, au apărut informații că la Istanbul va fi creat un centru de coordonare pentru exportul de cereale din Ucraina. Săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire, unde se așteaptă semnarea documentului final.

Rușii susțin că 22,5 milioane de tone de grâu sunt acum blocate în porturile Ucrainei din cauza Kievului, pe care-l acuză că a minat porturile și navele nu pot ieși în Marea Neagră. Ucrainenii acuză Moscova că fură cerealele și le transportă în Rusia, acolo unde fie le vinde, fie le folosește în economia rusă.

Ucraina este un mare furnizor mondial de cereale şi uleiuri vegetale şi, înainte de invazia rusească, exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o lună. Însă livrările au scăzut semnificativ în primăvara acestui an, în condiţiile în care Ucraina obişnuia să exporte cea mai mare parte din produsele sale agricole prin porturile de la Marea Neagră.

Invazia rusească a forţat Ucraina să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată, pe la graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România, ori cu ajutorul barjelor, prin micile porturi de la Dunăre.

La începutul lunii, s-a aflat că Rusia trimite în Turcia cantităţi mari de cereale furate din teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina, după cum arată o investigaţie jurnalistică a programului Shemî, produs de Radio Europa Liberă. Potrivit anchetei, cerealele sunt încărcate la terminalul Avlita, din portul Sevastopol, din Crimeea, după ce sunt aduse aici din zone ocupate de ruşi în regiunile Herson şi Zaporojie. Ele sunt „exportate” apoi spre Turcia ca produse din „Crimeea” şi „Rusia”. Crimeea este o peninsulă din Marea Neagră anexată de Rusia în 2014.

Acum e pentru prima oară când rușii recunosc că au cerealele din silozurile ucrainene din teritoriile ocupate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News