În timpul primelor 10 luni de război, forțele ucrainene au rezistat unei armate ruse incompetente și chiar au recucerit în cele din urmă sute de kilometri pătrați de teritoriu, preluând și controlul asupra singurei capitale regionale pe care Rusia o cucerise – Herson.
În ciuda loviturilor neîncetate ale Rusiei care au țintit infrastructura critică, Ucraina a continuat să mențină ritmul pe linia frontului în ultimele luni.
Dar este posibil ca mersul războiului să se schimbe în perioada următoare, pe măsură ce Rusia își va consolida apărarea și va arunca mai mulți soldați pe linia frontului. Asta înseamnă că Ucraina se va lovi de mai multe dificultăți în încercarea de a recuceri porțiunile uriașe de teritoriu pe care le-a pierdut anul acesta, spun evaluările guvernului american.
Toți acești factori fac ca scenariul cel mai probabil, la intrarea în cel de-al doilea an de război, să fie cel al unui impas, în care niciuna dintre tabere nu va putea cuceri un teritoriu semnificativ, în ciuda luptelor intense.
„Cred că este mult mai ușor pentru Ucraina să își apere teritoriul decât să treacă la ofensivă pentru a recuceri teritoriu”, a declarat Evelyn Farkas, o fostă înaltă oficială a Pentagonului și expertă în Rusia, citată de New York Times.
„Trebuie să le oferim ucrainenilor echipamentul și pregătirea necesare pentru a face acest lucru”, a adăugat ea.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut un astfel de ajutor miercuri, atunci când s-a întâlnit cu președintele Joe Biden și s-a adresat Congresului SUA, în prima sa vizită externă de la începutul războiului.
Unde ar putea avea loc următoarea ofensivă ucraineană?
În ultimele șase luni, forțele ucrainene au reușit să blocheze avansul Rusiei în Donbas, au recuperat o mare parte din teritoriu în nord-estul țării și au preluat controlul asupra Hersonului, un important oraș din sud.
Însă victoriile au avut un cost uriaș: mii de soldați ucraineni uciși și consumarea unor cantități imense de muniție, în special de artilerie. De fapt, în cea mai mare parte a anului, Ucraina a tras mult mai multe cartușe de artilerie într-o săptămână decât ar putea produce Statele Unite într-o lună, scrie New York Times.
În vreme ce armata ucraineană a performat în mod constant peste așteptări, oficialii de la Kiev au avertizat cu privire la posibilitatea unei noi ofensive majore a Rusiei. Aceasta este posibilă, dar experții militari spun că Rusia nu are forțele pregătite pentru un asalt semnificativ în următoarele câteva luni.
Oficialii ucraineni au mai declarat că intenționează să își continue contraofensiva împotriva rușilor. Accentul va fi pus pe zona din sudul țării, unde conducerea militară și politică ucraineană consideră că trebuie să obțină câștiguri împotriva forțelor rusești, pentru a recupera o porțiune vitală de teritoriu.
Oficialii americani spun că Ucraina va evita, cel mai probabil, să își trimită armata direct în Crimeea și va alege în schimb să deruleze operațiuni de genul atacului ce a vizat podul din strâmtoarea Kerci și lovituri aeriene, pentru a lovi pozițiile militare rusești din peninsula ocupată.
Oficialii ucraineni le-au spus omologilor lor americani că este esențial să blocheze forțele rusești din Crimeea. În caz contrar, ei sunt îngrijorați că rușii ar putea să mute forțe sau echipamente defensive în alte zone.
„Războiul i-a favorizat pe cei competenți”
De-a lungul războiului, progresul Rusiei a fost împiedicat de o serie de erori. Trupele rusești au intrat în Ucraina cu intenția de a încercui și apoi de a captura Kievul, de a răsturna guvernul lui Zelenski și de a tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră.
Rusia a avut un succes marginal doar cu atacul dinspre sud, care a permis în cele din urmă trupelor rusești să cucerească orașul Herson și să stabilească un pod terestru către Crimeea.
Dar rușii nu au ajuns niciodată la obiectivul lor inițial, Odesa. Și chiar și ofensiva din sud a eșuat parțial, în cele din urmă, iar Herson este acum din nou în mâinile ucrainenilor.
Pentru că unitățile rusești nu au reușit să urmeze ordinele, generalii ruși au fost nevoiți să meargă pe front. Iar când acești generali s-au poziționat în apropierea rețelelor de comunicații, ei și-au dezvăluit pozițiile. Astfel, forțele ucrainene au reușit să ucidă mai mulți generali ruși, spun oficialii americani, citați de New York Times.
Moscova nu a reușit nici să-și asigure superioritatea aeriană, ceea ce a forțat piloții să lanseze lovituri de la graniță și apoi să se întoarcă în siguranță în Rusia sau Belarus.
„Acest război îi favorizează pe cei competenți în detrimentul celor incompetenți, așa cum se întâmplă în toate războaiele”, a explicat Frederick W. Kagan, un cercetător de la American Enterprise Institute, care scrie în mod regulat despre operațiunile rusești din Ucraina.
„Rușii nu au avut succes pentru că dau dovadă de incompetența lor obișnuită”, a adăugat acesta.
Moscova a învățat din greșeli
Dar oficialii americani spun că există dovezi că Kremlinul începe în sfârșit să învețe din greșelile sale. Un singur general a fost numit la conducerea războiului – Serghei Surovikin – iar oficialii americani spun că acesta execută mai eficient operațiunile militare complicate.
În ultimele săptămâni, Moscova a intensificat atacurile aeriene asupra liniilor defensive ale armatei ucrainene, sporind numărul victimelor.
Apoi, oricât de defectuoasă și criticată a fost mobilizarea parțială, care a recrutat în jur de 300.000 de rezerviști ruși, numărul acestora pur și simplu face acum diferența, de-a lungul liniilor defensive.
Iar dacă aceste trupe reușesc să treacă peste iarnă, ele nu vor face decât să se consolideze și mai mult până în primăvară, au avertizat oficialii americani.
Deocamdată, forțele rusești își construiesc pozițiile defensive și se mută vizibil pe poziții mai ușor de securizat, părăsind zonele care ar avea nevoie de prea mulți soldați.
Retragerea din Herson, au declarat oficialii americani, este un exemplu-cheie al modului în care Rusia a învățat lecțiile. În timp ce președintele Vladimir Putin a refuzat inițial o astfel de mișcare, generalul Surovikin a insistat că aceasta este necesară până când președintele a cedat.
Retragerea a permis forțelor rusești să folosească râul Nipru pentru a se proteja de un nou atac ucrainean. Întreaga operațiune a evidențiat o execuție militară sofisticată care ar fi fost neobișnuită la începutul războiului, au declarat oficialii americani.
Generalul Surovikin, care conduce forțele ruse din octombrie, folosește o strategie care pune accentul pe apărarea strategică, spun acești oficiali.
El a reușit, până acum, să îmbunătățească apărarea și să disciplineze trupele rusești desfășurate în sudul și estul Ucrainei. Actuala lor ofensivă în Bahmut, în estul regiunii Donbas, este limitată, menită să asigure poziții mai bune de unde să se apere împotriva unui contraatac ucrainean.
„Își consolidează pozițiile și încearcă să construiască o rețea de tranșee și un număr de poziții și puncte de control”, a declarat Dara Massicot, expertă la RAND Corporation, citată de New York Times.
Massicot a observat că generalul Surovikin încearcă, de asemenea, noi tactici pentru forțele aeriene rusești, inclusiv prin modul în care lansează atacurile cu rachete asupra Ucrainei.
Nevoia de resurse
De la un punct, războiul devine unul care se bazează pe muniție și provizii – două nevoi de bază care pot întări mâna armatelor.
„Vorbim din ce în ce mai mult despre o competiție între baza industrială occidentală și baza industrială rusă, cu un oarecare ajutor din partea iranienilor, a nord-coreenilor și a altor câteva țări”, a declarat și Seth G. Jones, vicepreședinte senior la Center for Strategic and International Studies.
Odată cu sosirea lui Zelenski la Washington, administrația Biden a anunțat un nou pachet de armament pentru Ucraina în valoare de 1,8 miliarde de dolari, care include o baterie antiaeriană Patriot, împreună cu muniții ghidate de precizie pentru avioanele de luptă și alte tipuri de armament.
De la începutul războiului, în februarie, Statele Unite au trimis Ucrainei un ajutor militar de peste 20 de miliarde de dolari. Dar va fi nevoie de și mai mult armament pentru unitățile terestre, cu scopul de a evita un impas în lunile următoare, potrivit oficialilor americani și experților externi.
Când ucrainenii vor începe o nouă ofensivă, ei vor avea nevoie, fără îndoială, de mai multă artilerie și muniție, a declarat congresmanul Seth Moulton, un democrat din Massachusetts din Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților, care a vizitat recent Kievul.
„Dar ei vor avea nevoie și de lucruri precum vehicule blindate, tancuri și alte platforme mobile care îi pot ajuta să avanseze împotriva forțelor inamice consolidate”, a spus el, potrivit New York Times.
Forțele ucrainene vor avea nevoie, de asemenea, de o aprovizionare constantă cu rachete antiaeriene, sisteme antiblindaj, drone, vehicule și avioane.
De asemenea, acestea au nevoie de articole banale, cum ar fi piese de schimb, petrol și lubrifianți.
„Este esențial să îi ajutăm să înlocuiască stocurile epuizate și echipamentele stricate”, a explicat Moulton.