30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

SUA impun noi sancțiuni Rusiei după anexare

Președintele american Joe Biden a condamnat încercarea „frauduloasă” a Rusiei de a anexa teritoriul suveran al Ucrainei, iar SUA au anunțat impunerea de noi sancțiuni drept răspuns la acțiunile Moscovei.

„Nu vă înșelați: aceste acțiuni nu au legitimitate. Statele Unite vor onora întotdeauna granițele recunoscute internațional ale Ucrainei”, a transmis Biden.

Noile sancțiuni vizează persoanele și entitățile „care oferă sprijin politic sau economic încercărilor ilegale de a schimba statutul teritoriului ucrainean”, a spus Biden.

Peste 1.000 de persoane și firme sunt incluse în noul pachet de sancțiuni, inclusiv guvernatorul Băncii Centrale și familiile membrilor Consiliului Național de Securitate.

30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

Ucraina depune cerere de aderare la NATO, drept răspuns

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, în Consiliul de Securitate al Ucrainei care s-a reunit vineri, că va depune solicitarea formală pentru ca Ucraina să se alăture alianței NATO.

„Suntem deja aliați de facto”, a spus el. „De facto, am dovedit deja compatibilitatea cu standardele Alianței. Ucraina solicită să o confirme de jure”, a spus Zelenski. El a subliniat că această solicitare a fost depusă „printr-o procedură accelerată”.

30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

Liderii UE: „Nu vom recunoaște niciodată anexarea ilegală”

Consiliul European, care reunește liderii UE, a precizat că „respinge ferm și condamnă fără echivoc” anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Liderii UE mai subliniază că tratele semnate astăzi la Moscova nu au niciun impact juridic.

Consiliul European a declarat că Rusia a încălcat „în mod flagrant” „drepturile fundamentale ale Ucrainei la independență”. „Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală”, transmit liderii.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că evenimentul de astăzi nu va schimba nimic situația, iar toate teritoriile „ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean”.

30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

Putin încheie ceremonia alături de cei patru lideri separatiști

Ceremonia s-a încheiat cu președintele Putin și liderii susținuți de Rusia în cele patru regiuni anexate scandând „Rusia! Rusia! Rusia!”. Cei 5 și-au împreunat mâinile la finalul ceremonii de anexare, scene similare cu momentul de acum 8 ani când Putin stătea alături de liderii Crimeei, în momentul anexării ilegale a peninsulei.

Vladimir Saldo (liderul separatist din Herson), Evgheni Balitski (liderul pro-rus al Zaporojie), președinte rus Vladimir Putin, Denis Pușilin (liderul autoproclamatei republici Donețk) și Leonid Pasehnik ( liderul autoproclametei republici Luhansk) Foto: Hepta
30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

Ceremonia de semnare a tratelor de anexare

Vladimir Putin și liderii separatiști din cele patru regiuni ucrainene (Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie) semnează tratele care atestă aderarea la Federația Rusă ca patru noi provincii.

30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

Putin acuză SUA că au creat un precedent prin folosirea armelor nucleare

Putin acuză Statele Unite că sunt responsabile pentru crearea precedentului prin utilizarea armelor nucleare în Japonia în Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, liderul rus acuză SUA și aliații săi că duc un „război hibrid” împotriva Rusiei și a administrațiilor separatiste pe care le susținea în estul Ucrainei.

El spune că Occidentul nu are dreptul moral de a vorbi despre democrație, adăugând că există motive să credem că țările occidentale nu caută o cale de ieșire din criza alimentară globală.

30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

Noi acuzații de „rusofobie” la adresa Occidentului

Putin descrie Occidentul ca fiind „lacom”, acuzându-l că vrea ca Rusia să fie „colonia” sa. De aceea, continuă el, Occidentul poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei.

„Nu vor să ne vadă o societate liberă. Vor să ne vadă ca pe o mulțime de sclavi”, susține el. „Nu au nevoie de Rusia. Noi avem nevoie de Rusia!”, continuă el în aplauzele sălii.

Vladimir Putin reia afirmațiilor anterioare conform cărora Occidentul încearcă să îngenuncheze Rusia, încă de la căderea Uniunii Sovietice. „Sunt neliniștiți că există o țară atât de bogată”, spune Putin.

Putin spune că Rusia este o țară mare cu o mare civilizație care refuză să trăiască sub „regulile false” dictate de Occident.

Occidentul că crede că „civilizația și cultura lor neoliberală sunt standardul de aur pentru toți ceilalți”, în timp ce „decid unilateral cine are dreptul la autodeterminare și cine nu”, mai acuză Vladimir Putin

Țările occidentale au fost „foarte supărate” de alegerea oamenilor din Crimeea, susține el. „De aceea ei cred că oamenii nu au dreptul la autodeterminare”.

„Elitele occidentale au fost mereu așa. Au fost colonizatori și rămân colonizatori, ei discriminează și fac distincția între prima clasă de națiuni și națiunile de clasa a doua”, mai afirmă Putin.

De aceea, există „rusofobia” care este răspândită în tot Occidentul, spune el.

30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

Putin: „Suntem de acord să mergem la masa negocierilor”

Președintele rus a cerut Ucrainei să renunțe imediat la ostilități și a îndemnat Kievul să se așeze la masa negocierilor, dar a subliniat că cele patru regiuni sunt definitiv teritoriul al Rusiei pe care îl vor apăra.

„Vreau ca toți cei de la Kiev și Occidentul să audă dorința celor din Zaporojie și Donbas, care vor deveni cetățeni au Rusiei pentru totdeauna”, a spus liderul de la Kremlin.

Autoritățile de la Kiev ar trebui „să accepte această expresie de voință cu mare respect”, continuă Putin. Aceasta este singura cale către pace, spune el, iar Rusia își va proteja pământul cu toate mijloacele pe care le are Rusia „pentru a asigura o viață sigură pentru poporul nostru”.

Rusia va reconstrui ruinele din orașe și sate și va dezvolta infrastructura, îngrijirea sănătății și educația. El spune că vor lucra la securitate, astfel încât toți cetățenii să se simtă sprijiniți de „fiecare parte a marii noastre patrii”.

30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

Putin: „Avem patru noi regiuni ale Rusiei”

Liderul de la Kremlin a anunțat că „Rusia acceptă Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson”, consființind oficial anexarea celor patru regiuni ucrainene la Rusia.

„Sunt sigur că Adunarea Federală va sprijini cei patru noi subiecți ai Federației Ruse pentru că aceasta este voința a milioane de oameni”, spune Putin.

El afirmă că rezultatele referendumurilor din weekend sunt „dreptul natural” al celor care au votat.

30 sept. 2022 – Acum 2 ani
30-09-2022

Vladimir Putin, întârziere de 15 minute

Președintele rus Vladimir Putin și-a început discursul din cadrul ceremoniei în care va anunța oficial anexarea celor patru regiuni ucrainene. El a sosit cu 15 minute întârziere față de ora anunțată.


Vladimir Putin a semnat de joi seară decrete prin care a recunoscut ca independente regiunile ucrainene ocupate Herson și Zaporojie, un prim pas înainte de anexarea oficială.

Astăzi urmează să fie semnate acorduri „cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri şi au făcut solicitări corespunzătoare părţii ruse”, a precizat joi, secretarul de presă al lui Vladimir Putin.

La eveniment participă și liderii celor patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina. Aceștia s-au deplasat încă de miercuri seară la Moscova, după raportarea rezultatelor finale ale referendumurile organizate de Rusia în cele patru teritorii ale Ucrainei.

Zona galbenă este zona teritoriu recucerit de Ucraina/Zona roz este cea controlată de Rusia. Grafic The Guardian. Sursa: Institutul pentru Studiul Războiului

Pregătiri în Piața Roșie din Moscova

Înainte ca purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, să anunțe că vineri este ziua în care se vor semna tratatele de anexare, pe Twitter au apărut imagini din Piața Roșie din Moscova, unde autoritățile ruse au amenajat o scenă cu ecrane video gigantice, cu panouri pe care scrie „Donețk, Luhansk, Zaporojie, Herson. Împreună în Rusia pentru totdeauna!”, scrie Reuters.

Potrivit unor informații apărute în presa străină, Vladimir Putin intenționează să participe vineri seară la un miting-concert în Piața Roșie, însă informația nu a fost confirmată oficial de Kremlin.

Un panou pe care scrie „Donețk, Luhansk, Zaporojie, Herson. Împreună în Rusia pentru totdeauna!”, în Piața Roșie din Moscova (foto Twitter)

Referendumurile au fost denunţate ca ilegitime de Kiev şi de ţările occidentale

Autorităţile de ocupaţie proruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de anexare a teritoriilor la Rusia care au avut loc între 23 și 27 septembrie.

Reacțiile nu au întârziat să apară.

  • Volodmir Zelenski a transmis, după rezultatul referendumurilor, că anexarea este o încercare de a fura teritoriul altui stat și a avertizat cu privire la un răspuns „foarte dur” din partea Ucrainei dacă Rusia va continua cu anexările.
  • Uniunea Europeană a anunțat că va sancționa organizatorii „referendumurilor ilegale și nelegitime” din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.
  • NATO a anunțat că nu va recunoaște niciodată referendumurile „de fațadă” organizate în regiunile ocupate din Ucraina și nici anexarea Crimeei.
  • Președintele american Joe Biden a ținut joi un discurs, în care a subliniat că rezultatele referendumurilor sunt „o parodie” care nu vor fi acceptate: „Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată, niciodată revendicările Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei”, a spus el.
  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, Rusia că anexarea regiunilor ucrainene ar marca o „escaladare periculoasă” a războiului „fără valoare juridică”, care ar periclita perspectivele de pace în regiune, relatează Reuters.
  • La rândul ei, Turcia, implicată în negocierile dintre Ucraina și Rusia, a catalogat drept „ilegitime” referendumurile de alipire la Rusia a celor patru regiuni din Ucraina.
  • Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni drept replică la referendumurile din sudul și estul Ucrainei, numindu-le o „încălcare clară a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU”.
  • Ministrul de externe al Franței, Catherine Colonna, la Kiev, și-a reafirmat sprijinul țării sale pentru Ucraina, indicând rapiditatea cu care statele din Vest vor reacționa prin a respinge rezultatele referendumurilor.

Amenințările Kremlinului

Kremlinul a anunţat vineri că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei înseşi, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a mai transmis reporterilor că Rusia va încorpora „de jure” în propriul teritoriu porţiuni din Ucraina care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său de a anexa patru regiuni ale Ucrainei.

Întrebat de jurnalişti dacă un atac al Ucrainei asupra teritoriilor ucrainene despre care Rusia pretinde că sunt ale sale va fi considerat un atac asupra Rusiei, Peskov a răspuns: „Nici nu poate fi altceva”.

Deşi Rusia controlează aproape întregul Lugansk, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre regiunea Doneţk, controlată de ruşi doar în proporţie de 60%. Întrebat ce se va întâmpla cu teritoriul care nu se află sub control rusesc, Peskov a răspuns: „Urmează să fie eliberat”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că întreaga regiune Doneţk va deveni parte a Rusiei.

„În ceea ce priveşte (frontierele) regiunilor Herson şi Zaporojie, mai trebuie clarificat”, a adăugat Peskov.

Pe de altă parte, într-un răspuns la criticile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, Kremlinul a insistat asupra legalităţii „referendumurilor” de anexare din cele patru regiuni ucrainene. „Partea rusă va continua să-şi apere poziţia şi va prezenta toate argumentele care demonstrează într-un mod fără echivoc că întreg procesul s-a desfăşurat în cadrul dreptului internaţional”, a susţinut Peskov, rugat fiind să comenteze declaraţia lui Guterres, care a condamnat referendumurile.

Urmărește-ne pe Google News