Cuprins:
Informaţiile vin după ce liderul regiunii separatiste transnistrene a fost la Moscova, iar miercuri a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că livrările de gaze vor fi reluate în curând.
Anterior, autoritățile din Republica Moldova propuseseră autorităţilor transnistrene să le ajute să achiziţioneze gaz de pe piata europeană spot, dar oferta a fost refuzată.
Contract între separatiștii de la Tiraspol și o companie intermediară
Transnistria, care suferă de frig şi pene de curent, speră la o reluare rapidă a livrărilor de gaze ca parte a unui presupus ajutor umanitar din partea Rusiei, potrivit Kommersant.
Această schemă – prin care s-ar achiziţiona gaz pentru Transnistria de pe piaţa europeană spot prin intermediul unei companii intermediare – ar urma să fie utilizată pentru perioada ianuarie-aprilie, în cantitate de aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, potrivit estimărilor Kommersant, ar putea costa 164 de milioane de dolari. Costurile în acest caz vor fi probabil compensate de bugetul rus, susține Kommersant.
La 1 ianuarie 2025, concernul Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcţionate în totalitate în regiunea transnistreană. Compania rusă a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 709 milioane de dolari, care nu este recunoscută însă de autorităţile de la Chişinău.
Sursele Kommersant au precizat că livrările către Tiraspoltransgaz din Transnistria nu vor fi făcute probabil de Moldovagaz, care deţine monopolul livrărilor către republică, ci de compania Natural Gaz D.C. Compania a semnat cu Tiraspoltransgaz un contract-cadru de furnizare de gaze în cantitate de 2-3 milioane de metri cubi pe zi.
Potrivit Kommersant, volumul de 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi ar trebui să fie suficient pentru a acoperi consumul intern al Transnistriei, dar nu şi pentru a exporta electricitate către malul drept al Nistrului. Anterior, livrările Gazprom către Transnistria obişnuiau să fie de aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi.
Proprietarul companiei intermediare, audiat de SIS
„Noi nu furnizăm gaz rusesc şi nu cumpărăm gaz rusesc. Noi cumpărăm gaze din Europa şi le furnizăm consumatorilor finali. Dacă Tiraspolul îşi exprimă dorinţa de a lucra cu noi, acest gaz va fi cumpărat de pe siturile europene şi livrat la Tiraspol. Se prevede plata gazului şi a TVA la importul gazului în Moldova”, a declarat Arcadie Vicol, coproprietar al Natural Gas, pentru NewsMaker.
Angajaţii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate (SIS) l-au interogat pe Arcadie Vicol în legătură cu intenţia acestuia de a organiza livrări de gaze către Transnistria, a confirmat miercuri premierul moldovean Dorin Recean în cadrul unui briefing. Potrivit portalului Deschide.md, Vicol este suspectat de trădare de patrie şi activităţi în favoarea Rusiei, prin implementarea unor scheme de livrare a gazului în regiunea transnistreană.
În discuţia cu NewsMaker, Vicol a negat că a fost „interogat” de SIS. „Am avut o discuţie pe tema contractului încheiat”, a menţionat el. A negat, de asemenea, informaţia despre existenţa unor „acuzaţii”.
Pe de altă parte, Arcadie Vicol a spus într-un interviu pentru Deschide.md că Comunitatea Energetică ar fi agreat contractul-cadru încheiat de compania sa cu „Tiraspoltransgaz”, însă Comunitatea Energetică a dezminţit afirmaţiile acestuia.
Comunitatea Energetică este o organizaţie internaţională fondată în anul 2005. Aceasta reuneşte ţările membre ale UE şi state ca Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Georgia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia şi Ucraina, cu scopul de a crea o piaţă integrată a energiei paneuropene.
De ce alege Moscova această soluție?
Premierul Recean a mai spus miercuri că Chişinăul intenţionează să restabilească controlul deplin asupra Moldovagaz, deţinută în proporţie de 50% de Gazprom. În acest scop, a spus el, este format un grup de avocaţi internaţionali.
Din cauza întreruperii livrărilor de gaze către Transnistria – de unde Republica Moldova se aproviziona cu energie electrică – , din 10 decembrie 2024, Transnistria se află sub un regim economic de urgenţă, iar din 16 decembrie a fost introdus un regim similar şi pe malul drept.
De la 1 ianuarie, centrala electrică Cuciurgan din Transnistria, alimentată cu gaz rusesc, funcţionează cu cărbune, care va ajunge până la 20 ianuarie, iar livrările de energie electrică spre malul drept al Nistrului au fost sistate. Ministerul moldovean al Energiei a raportat că ţara importă cea mai mare parte a energiei electrice din România vecină, în timp ce 30% va fi furnizată de centralele locale.
Preşedinta Maia Sandu a declarat marţi că Chişinăul nu va împiedica acţiunile administraţiei transnistrene menite să găsească soluţii la criza energetică. „Noi permitem gazului să ajungă în Transnistria pentru că ne dorim ca criza umanitară să se încheie cât mai curând posibil”, a declarat Maia Sandu.
Kommersant precizează că specialiştii cu care a stat de vorbă nu au putut explica de ce se preferă achiziţia de gaz pe piaţa europeană spot şi nu se foloseşte gazoductul Turkish Stream şi apoi gazoductul Transbalcanic în flux invers (o mică parte a acestui traseu traversează şi teritoriul Ucrainei) pentru livrările către Transnistria. Gazprom nu a comentat acest lucru, precizează ziarul financiar rus.
Cu toate acestea, experţii intervievaţi de Kommersant subliniază că, pentru a utiliza gazoductul Transbalcanic, ar fi necesar să se negocieze cu Bulgaria, România şi Ucraina sau un swap cu România. „Schema cu achiziţii pe piaţa spot din Europa este mai simplă şi mai rapidă. Şi, desigur, Gazprom, nefiind participant la această schemă, nu va suporta costuri de subvenţionare în acest caz”, a declarat unul dintre interlocutorii Kommersant.