Cuprins:
Directorul adjunct al Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere din Ucraina, Maksim Șevciuk, i-a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să pună presiune mai mare pe Rusia pentru ca aceasta să părăsească centrala. Specialiștii ucraineni consideră că centrala este cel mai periculos loc din Europa.
Șevciuk a declarat că cele șase reactoare ale centralei au foarte mult combustibil nuclear. De asemenea, se acumulează cantități mari de deșeuri nucleare.
Cum arată centrala nucleară de la Zaporojie:
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Proiecte de deconectare de la Ucraina și de conectare la Rusia
Pe fondul acestor solicitări, presa ucraineană, citând surse proprii, scrie că Rusia nu planifică să părăsească perimetrul centralei nucleare, ci, dimpotrivă, să o deconecteze de la sistemul energetic ucrainean.
Compania guvernamentală responsabilă de sistemul energetic ucrainean „Energoatom” a anunțat recent că închiderea centralei este imposibilă din punct de vedere economic, tehnologic și politic. Specialiștii susțin însă că Rusia are totuși anumite posibilități.
Rusia planifică să conecteze în cel mai scurt timp centrala nucleară din Zaporojie cu Peninsula Crimeea, urmând asigurarea cu energie electrică a regiunilor rusești Taganrog și Rostov.
În momentul de față funcționează doar două reactoare din 6, dintre care unul folosește combustibil american. Cea mai mare centrală din Europa funcționează la capacitate redusă, dar continuă să fie conectată la rețeaua energetică ucraineană.
Două centrale ocupate vor fi coordonate de specialiștii de la Moscova
Potrivit presei ucrainene, ocupanții se ocupă de instalarea unei linii de control a centralei de pe teritoriul Rusiei. Este o situație asemănătoare cu cea de la centrala hidroelectrică Kahovka din sudul Ucrainei.
Specialiștii companiei guvernamentale ruse „Rosatom” cercetează centrala și caută diverse modalități de deconectare a ei de la rețeaua energetică ucraineană.
Un deficit de două milioane de kW în Ucraina
Jurnaliștii ucraineni susțin că deconectarea celei mai mari centrale nucleare din Europa de la sistemul energetic ucrainean va cauza un deficit de circa două milioane de kW de energie electrică.
Ar putea să apară probleme mai ales iarna, când se va consuma mai mult curent electric. Este o altă durere de cap pentru Kiev, care nu știe cum va trece de perioada de încălzire în contextul apariției unor posibilități de export al curentului electric în statele UE.
Tehnică militară pe teritoriul centralei nucleare
Compania guvernamentală ucraineană Energoatom a anunțat că Rusia a adus 14 unități de tehnică militară, muniție, arme și explozibili într-o încăpere a centralei nucleare.
„Întregul arsenal și muniția sunt în acest moment foarte aproape de echipamentele care asigură funcționarea turbogeneratorului”, se arată în mesaj.
„Riscul de incendiu crește, iar stingerea lui devine extrem de problematică. Dacă se produce un incendiu, de exemplu, din cauza detonării accidentale a muniției, amploarea avariei poate fi egală cu cea care s-a produs în timpul exploziei de la centrala nucleară de la Cernobîl”, a menționat Energoatom.
Potrivit presei ucrainene, militarii ruși caută un pretext pentru preluarea controlului asupra centralei, acuzând specialiștii ucraineni în fața experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică că păstrează armament în apropierea reactoarelor.
Foto: Hepta