Proiectul va încheia mai mult de două decenii de colaborare apropiată cu Statele Unite pe Stația Spațială Internațională.

„Dacă vrei să faci ceva bine, fă singur”, a declarat șeful Roscosmos, Dimitri Rogozin.

„Dacă în 2030, în conformitate cu planurile noastre, o putem pune pe orbită (n.r. – stația spațială), va fi o realizare colosală”, a declarat el pentru agenția de știri Interfax. „Voința noastră este de a face un nou pas în explorarea spațială mondială”.

Cosmonauții ruși au lucrat cu omologii din Statele Unite și alte 16 țări la bordul ISS din 1998. Este unul dintre cele mai apropiate domenii de cooperare dintre Moscova și Washington, în condiții în care relațiile bilaterale sunt foarte tensionate în contextul acuzațiilor de încălcare de către Rusia a drepturilor omului și de comitere a mai multor atacuri cibernetice.

Vicepremierul rus Yuri Borisov declara în weekend că Moscova va anunța partenerii săi că va părăsi proiectul ISS din 2025.

Rogozin a spus că stația rusă, spre deosebire de ISS, nu va fi cel mai probabil locuită permanent, deoarece traseul orbitei ar expune-o la radiații mai mari. Dar cosmonauții vor vizita stația și vor fi folosite și inteligență artificială, și roboți.

El a spus că Rusia este gata să ia în considerare posibilitatea de a permite vizite din partea echipajelor străine, „dar stația trebuie să fie una națională”.

Potrivit unei surse citate de agenția Interfax, Rusia intenționează să cheltuiască până la 6 miliarde de dolari pentru lansarea proiectului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News