Secretarul general al NATO și-a exprimat duminică încrederea că Kievul ar putea câștiga războiul împotriva Rusiei. Jens Stoltenberg a subliniat că invazia Rusiei nu decurge conform planului și că încercarea acesteia de a cuceri regiunea Donbas din estul țării a „stagnat”.
Stoltenberg a mai spus că Ucraina ar putea câștiga conflictul. „Rusia nu şi-a atins obiectivele strategice”, a observat acesta.
Ministerul britanic al Apărării a estimat la rândul său că Rusia a pierdut aproximativ o treime din forța sa terestră de luptă, de la începutul invaziei.
Obiectivul inițial al Kremlinului părea să fie acela de a controla principalele orașe și de a răsturna guvernul ucrainean. În schimb, trupele ruse au fost nevoite să se retragă din jurul capitalei Kiev, pe care nu a reușit să o captureze, iar de la jumătatea lunii aprilie și-a concentrat eforturile asupra regiunii estice Donbas.
Cea mai recentă înfrângere strategică a Rusiei pare să fie cea din regiunea Harkov.
Ce înseamnă succesul ucrainenilor în Harkov
Ucraina a anunțat luni că trupele care au organizat o contraofensivă în apropierea orașului Harkov din nord-estul țării au ajuns la granița cu Rusia.
Arătând semnul „V”, pentru victorie, adunați în jurul unui post de frontieră improvizat, în culorile albastru și galben ale steagului țării, soldații s-au adresat președintelui Volodimir Zelenski.
„Am ajuns! Suntem la graniță!”, au spus ei.
Incapacitatea Rusiei de a cuceri orașul Harkov reprezintă o înfrângere, a observat generalul britanic Richard Barrons, citat de BBC.
„A fost un obiectiv mult prea mare pentru armata rusă”, a spus Barrons, adăugând că Moscova „nu are numărul (de militari), voința sau abilitățile necesare pentru a cuceri orașe mari”.
„Când (rușii) au rămas blocați la periferie au devenit o țintă mai ușoară pentru un contraatac ucrainean foarte agresiv și de succes, iar încercarea de a rămâne în jurul Harkovului a devenit mai puțin importantă decât lupta în curs de desfășurare în Donbas”, a spus generalul.
Dar în ciuda succesului acestei contraofensive, orașul Harkov nu este deocamdată în afara pericolului. Bombardamentele rusești, deși reduse, au continuat, mai multe persoane fiind rănite peste noapte în ultimele atacuri.
Iar Ucraina nu este încă în măsură să amenințe liniile de aprovizionare rusești care se află mai la est.
Încrederea Kievului
La Kiev, oficialii ucraineni au început și ei să fie din ce în ce mai optimiști. Într-un interviu pentru Sky News, generalul-maior Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare, a estimat că războiul va ajunge la un punct de cotitură în luna august și se va încheia până la sfârșitul anului, cu o victorie ucraineană.
Este cea mai precisă și optimistă predicție făcută până acum de un oficial ucrainean de rang înalt.
Generalul Budanov, scrie site-ul Sky News, a prezis corect când va avea loc invazia rusă, într-un moment când alții din guvernul său erau sceptici cu privire la un astfel de atac.
„Punctul de cotitură va fi în a doua parte a lunii august. Majoritatea operațiunilor active de luptă se vor fi încheiat până la sfârșitul acestui an. Drept urmare, vom readuce controlul ucrainean în toate teritoriile pe care le-am pierdut, inclusiv Donbas și Crimeea”, a spus Budanov.
Generalul ucrainean a vorbit și despre atacul recent asupra forțelor ruse care încercau să traverseze râul Siverskii Doneț.
„Pot confirma că au suferit pierderi grele în efective și blindate și pot spune că atunci când au avut loc loviturile de artilerie, multe dintre echipaje și-au abandonat echipamentul”, a spus Budanov.
O lovitură de stat imposibil de oprit
Budanov a mai estimat că o înfrângere în Ucraina ar putea duce la înlăturarea liderului Vladimir Putin de la putere și la dezintegrarea țării.
„Va duce în cele din urmă la schimbarea conducerii Federației Ruse. Acest proces a fost deja lansat și se îndreaptă în această direcție”, a spus el.
Întrebat dacă la Moscova ar putea avea loc o lovitură de stat, generalul a răspuns afirmativ.
Budanov a mai spus că liderul de la Kremlin se află într-o „stare psihologică și fizică foarte proastă și este foarte bolnav”, susținând că Putin ar avea cancer și alte boli.
El a respins sugestiile că ar răspândi propagandă ca parte a războiului informațional și s-a declarat sigur de afirmațiile sale.
„Este treaba mea, este munca mea, dacă nu știu eu, cine să știe acest lucru?”, a întrebat oficialul ucrainean.