Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul belarus Aleksandr Lukaşenko s-au întâlnit în staţiunea rusă Soci, într-un moment în care Lukaşenko se confruntă cu proteste de amploare în ţară, după alegerile prezidenţiale de la 9 august, despre care opoziţia susţine că au fost fraudate.

Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi de la Soci este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei Rusia-Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov:

În acelaşi timp, liderul din Belarus, poreclit “ultimul dictator din Europa”, a confirmat în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin că vrea să modifice Constituţia, a precizat Peskov.

“Lukaşenko şi-a confirmat intenţia de a aduce modificări Constituţiei”, a spus purtătorul de cuvânt după întâlnirea de peste 4 ore a celor doi preşedinţi de la Soci.

Amănuntele acestei revizuiri a constituţiei, susţinute de Moscova şi deja evocată de Lukaşenko, rămân vagi. Preşedintele belarus a spus la sfârşitul lui august că “specialiştii” lucrează la această reformă, care va fi apoi supusă unui “referendum”.

Peskov a confirmat că Moscova va acorda un credit de un miliard şi jumătate de dolari Belarusului, ale cărui dificultăţi economice au fost amplificate de criza COVID.

În pofida mişcării de protest inedite care zguduie Belarus de la începutul lui august, Lukaşenko rămâne “preşedintele legitim al ţării şi interlocutorul lui Vladimir Putin”, a spus Peskov.

“Noi vrem ca ceea ce se întâmplă în Belarus să se deruleze nu prin procese anticonstituţionale, ci în cadrul legii”, a adăugat el.

Întâlnirea cu Putin este prima a lui Lukaşenko cu un lider străin de la începutul protestelor față de realegerea sa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News