Cosmonauții au rămas blocați după ce capsula lor a fost lovită de un micrometeorit. Luna trecută, Soyuz MS-22 a avut o scurgere majoră, pulverizând lichid de răcire a radiatorului în spațiu și determinându-i pe cosmonauți să anuleze o ieșire în spațiu planificată. Scurgerea a dus la creșterea temperaturii din cabină și s-a considerat că MS-22 nu mai poate fi folosită, astfel că a rămas operațională o singură „capsulă de salvare”. Este vorba despre o navă spațială SpaceX Crew Dragon care are doar patru locuri. La bordul stației spațiale se află șapte persoane.

Reprezentanții Roscosmos, agenția spațială rusă, au precizat că incidentul nu a dus la vreo amenințare imediată pentru echipajul Stației Spațiale. Lovitura a provocat însă îngrijorări legate de posibilitatea ca, într-o situație de urgență, toți cei aflați pe avanpostul orbital să se poată întoarce pe Pământ.

În acest context, Roscosmos a decis să devanseze lansarea planificată pentru luna martie a navei Soyuz MS-23 la 20 februarie, astfel încât aceasta să poată fi folosită pentru a-i transporta pe cosmonauții ruși Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin și pe astronautul american Francisco Rubio înapoi pe Pământ. Iuri Borisov, șeful Roscosmos, nu a precizat când se vor întoarce aceștia la bordul capsulei de rezervă.

Iar dacă până atunci pe Stația Spațială Internațională va apărea o situație „deosebit de critică” se va lua în calcul folosirea capsulei avariate Soyuz MS-22 pentru salvarea echipajului, a mai transmis agenția spațială rusă.

Soyuz MS-23 trebuia inițial să preia trei membri ai echipajului de pe Stația Spațială, însă în aceste condiții, capsula va pleca goală în spațiu, ca navă de salvare. Capsula avariată MS-22 se va întoarce fără echipaj odată ce va sosi înlocuitorul său, a adăugat Roscosmos.

Bucăți de rocă sau de metal apărute în mod natural, micrometeoriții pot avea mărimea unui grăunte de nisip, dar reprezintă un pericol pentru zborurile spațiale cu echipaj uman pentru că au o viteză de aproximativ 27.400 km/h, mult mai rapidă decât cea a unui glonț.

Viteza micrometeoritului care a lovit capsula Soyuz a creat o gaură cu un diametru de numai un milimetru, care a provocat însă pagube semnificative, precizează Roscosmos.

Spațiul a rămas unul dintre puținele domenii de cooperare între Moscova și Washington de când Rusia a invadat Ucraina.

Stația Spațială Internațională a fost lansată în etape începând din 1998, într-o perioadă de colaborare sporită între SUA și Rusia, la aproape un deceniu după încheierea Războiului Rece. Acum învechită, stația ar urma să fie ”de-orbitată” în 2031, cu o coborâre planificată într-un punct îndepărtat din Oceanul Pacific.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News