Decizia Uniunii Europene de a oferi statutul de candidate la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova este interpretată în presa aflată de partea Rusiei drept o amăgire, o incitare la luptă pentru militarii ucraineni, dar și ca o dorință a Occidentului de a pune stăpânire pe teritorii istorice ale Rusiei.
Potrivit Ukraina.ru, care aparține trustului guvernamental de presă Russia Today, statutul de candidat la aderarea în UE va fi unul veșnic. Experții citați de publicația citată vorbesc despre lovitura de stat din Ucraina din 2014 și de războiul declanșat de Occident împotriva Rusiei în februarie anul curent.
„Statutul de candidat la aderare în UE este un morcov ținut la o anumită distanță de nasul Ucrainei. Este o decizie amorală și mișelească a UE, care va distruge viitorul Europei. Este un statut de candidat veșnic. Este o rușine să aștepți întruna să se deschidă ușa Europei”, consideră politologul rus Serghei Markov.
Alți experți din Rusia, citați de presa pro-Kremlin, declară că Ucraina este un stat terorist, care persecută rusofonii și care nu va fi admis niciodată în UE.
Statutul de candidat la aderare în UE este văzut ca unul oferit în avans pentru a încuraja luptătorii ucraineni în timpul confruntărilor cu militarii ruși care „încearcă să denazifice Ucraina”.
UE pretinde la teritoriile istorice ale Rusiei
Ucraina și Republica Moldova nu vor deveni niciodată state membre ale UE, scrie analistul politic Petr Akopov într-un editorial pentru agenția rusă de știri RIA Novosti.
El menționează că UE a transmis un mesaj clar Rusiei, gen Ucraina și Republica Moldova vor deveni teritoriile noastre și că Moscova trebuie să le cedeze. UE este acuzată că a provocat războiul din Ucraina și că Occidentul pretinde la teritoriile istorice ale Rusiei fără niciun drept moral.
Editorialul RIA Novosti lansează și o amenințare voalată la adresa UE și a celor două state candidate: „Oare Europa nu s-a convins că Rusia vine întotdeauna să-i apere pe ai săi?”.
Republica Moldova vrea să devină mai europeană ca europenii
„Despre Ucraina nu avem ce să vorbim, este totul clar, dar o vedem pe Moldova care vrea să devină mai europeană ca europenii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de cotidianul Izvestia.
El a acuzat Chișinăul că înlocuiește europenitatea cu o politică antirusă.
„Cu cât mai mult ei devin antiruși, li se pare că vor fi mai mult pe placul europenilor. Nu am vrea să se întâmple așa”, a declarat Dmitri Peskov, adăugând că decizia UE privind Ucraina și Republica Moldova este, totuși, o decizie ce ține de viața politică din statele europene.
Aceeași publicație îl citează pe vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosaciov, care a declarat că decizia UE nu va avea nicio consecință practică directă și a acuzat Bruxellesul că discriminează statele din jur care și-ar dori „să respecte criteriile (de aderare – n.r.) de la Copenhaga”.
Georgia, trădată de UE
Dacă în privința Ucrainei și Republicii Moldova, presa din Rusia scrie că ambele state au făcut un pas greșit și că politica UE este una amorală, atunci despre Georgia, care nu a obținut acest statut, se spune că a fost amăgită și că ar merita și ea mai mult.
RIA Novosti scrie că Georgia a fost trădată de UE. Editorialiștii agenției naționale de presă din Rusia subliniază că Ucraina și Republica Moldova au fost acceptate de UE pentru că încurajează la nivel politic mișcările antirusești.
Televiziunea din Transnistria: UE vrea ca Chișinăul să rupă relațiile cu Moscova
Televiziunea „Pervyi pridnestrovski” de la Tiraspol citează politologi din Rusia și experți locali care declară că UE a oferit statutul de candidat la aderare pentru a încuraja rusofobia Chișinăului.
Politologul Andrei Safonov, deputat în așa-zisul Soviet Suprem din Tiraspol, a declarat că UE vrea ca Republica Moldova să devină un inamic al Rusiei și să rupă toate relațiile cu Moscova.
Jurnaliștii din Transnistria susțin că UE seamănă rusofobie și dușmănie în Republica Moldova. Ei sunt convinși că urmează o recunoaștere a independenței Republicii Moldovenești Nistrene de către statele lumii, care vor fi nevoite să colaboreze mult mai activ cu Federația Rusă.
Ce s-a decis la Bruxelles
Şefii de stat şi de guvern ai UE au acordat, joi, 23 iunie, Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar.
Comisia Europeană și Parlamentul European și-au exprimat susținerea pentru această decizie înaintea summitului de la Bruxelles.
Din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, liderii celor 27 de state membre ale UE au decis să accelereze procesul acordării statutului de țări candidate, care de obicei dura mai mulți ani din momentul în care se depunea cererea.
Procesul de aderare va dura mai mulți ani, unii analiști vorbesc de 10 ani în cazul Ucrainei și avertizează că procesul nu este ireversibil. Cele două țări trebuie să se conformeze reformelor solicitate de Comisia Europeană, care vizează, între altele, lupta împotriva corupției, independența justiției, dar și limitarea puterii oligarhilor.
În privința Georgiei, care a depus o cerere de aderare alături de Ucraina și Republica Moldova, liderii UE s-au declarat pregătiți să adopte aceeași măsură, dar după ce vor fi realizate o serie de reforme importante.
Foto: Profimedia