Dobrokhotov, fondatorul și redactor-șef al site-ului de știri Insider, este cercetat sub acuzația de trecere „ilegală” a frontierei și a fost plasat în cadrul anchetei pe o listă de persoane căutate de către FSB.

Insider a lucrat cu grupul de investigații Bellingcat la cazuri importante, cum ar fi otrăvirile cu Noviciok a fostului spion rus Sergei Skripal și a liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi.

FSB a declarat că a fost lansat un dosar penal împotriva lui Dobrokhotov pentru efectuarea unei treceri de frontieră „ilegale” în august. Într-o declarație distribuită de agențiile de presă rusești, agenția de informații internă a declarat că intenționează să-l adauge pe o listă de persoane căutate cu „scopul de a-l aresta și de a-l ancheta”. Acuzațiile pot duce la o pedeapsă maximă de doi ani de închisoare.

Joi dimineață, au fost efectuate percheziții la apartamentul lui Dobrokhotov și la casa părinților săi, a declarat pentru Insider avocatul jurnalistului, Yulia Kuznetsova. Telefoanele, computerele și alte dispozitive le-au fost luate, a raportat Insider. Dobrokhotov a confirmat perchezițiile și urmărirea penală pe Twitter.

Insider a spus că soția lui Dobrokhotov și tatăl său, profesor la Școala Superioară de Economie din Moscova, au fost ridicați amândoi pentru audieri.

În iulie, Insider a fost declarat „agent străin”, o descriere care obligă entitățile să-și dezvăluie sursele de finanțare și să-și marcheze toate publicațiile cu o etichetă specială. Tot atunci, Dobrokhotov a fost ridicat de acasă și dus la audieri. Și atunci i-au fost ridicate telefonul, computerul și pașaportul, a spus atunci avocatul său.

Dobrokhotov a fost interogat ca martor într-un dosar de calomnie despre care Insider spune că a fost inițiat de un blogger olandez, despre care presa a spus că are legătură cu serviciile secrete militare ale Rusiei.

Anchetarea jurnalistului reprezintă alt semn al presiunii guvernamentale crescute asupra presei independente, susținătorilor opoziției și activiștilor pentru drepturile omului.

Criticii de la Kremlin spun că, în timpul celor două decenii la putere, Vladimir Putin a redus la tăcere majoritatea disidenților și a preluat controlul asupra celei mai mări părți ale presei. Puține organizații de opoziție și presa independentă care încă funcționează în Rusia sunt supuse unei presiuni uriașe, spun opozanții regimului de la Kremlin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News