Cuprins:
În cadrul fuziunii, Rosneft Oil, susținută de stat, ar absorbi Gazprom Neft – o filială a gigantului gazelor naturale Gazprom – și Lukoil, au declarat pentru The Wall Street Journal surse familiare cu discuțiile.
Rusia ar putea astfel să impună prețuri mai mari clienților din India și China
În urma acordului, noua companie ar deveni al doilea mare producător de petrol din lume, după Aramco din Arabia Saudită, și ar pompa de aproape trei ori producția Exxon Mobil. Aceasta ar permite Rusiei să impună prețuri mai mari clienților din India și China, potrivit The Wall Street Journal.
Deși au avut loc discuții, acestea nu garantează neapărat că fuziunea va avea loc, au declarat sursele. Speculațiile nu sunt nimic nou, dar există obstacole care s-ar putea dovedi prea mari pentru a fi depășite, inclusiv opoziția din partea directorilor companiei și găsirea banilor necesari pentru a plăti acționarii Lukoil.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că administrația nu are cunoștință de niciun acord. Și un purtător de cuvânt al Rosneft a negat informațiile furnizate de ziarul american.
India și China, piețele care au salvat Rusia
Înainte de invadarea Ucrainei, Rusia își vindea cea mai mare parte a petrolului și gazelor naturale către Uniunea Europeană, însă după impunerea sancțiunilor occidentale, aceasta și-a reorientat exporturile, iar acum, combustibilii fosili ajung în China, India și Turcia, care au devenit astfel și cei mai mari beneficiari.
De la începutul războiului în data de 24 februarie 2022, Rusia a câștigat 744 de miliarde de euro din exportul de petrol, gaze și cărbune, arată datele CREA.
China se află pe primul loc, cu un total de 201,5 miliarde de euro, Beijingul primind petrol și gaze ieftine și exportând mașini, utilaje industriale sau cipuri. De altfel, cele două state au un parteneriat „fără limite”, iar între timp, liderii celor două țări și-au făcut mai multe vizite.
Locul al doilea este ocupat de Uniunea Europeană, care a făcut în continuare achiziții de 194 de miliarde de euro de la începutul invaziei, în timp ce India se află pe locul al treilea, cu 106,4 miliarde de euro. Dacă UE nu ar fi luată însă ca entitate singulară, atunci locul al treilea îi revine Turciei, cu 82,7 miliarde de euro, mai arată datele.