„Toți cetățenii Federației Ruse care se află în rezerva forțelor armate sunt supuși mobilizării. Chiar dacă nu a servit niciodată în armată, dar are în mână legitimația militară, un preot poate fi chemat la mobilizare parțială. El este cetățean al Rusiei, ca toți ceilalți”, a fost răspunsul operatorului de la linia telefonică specială.
Anterior, Vahtang Kipșidze, șeful adjunct al Departamentului Sinodal pentru relațiile bisericii cu societatea și mass-media, declarase că preoții pot participa la operațiunea militară din Ucraina doar în calitate de duhovnici.
„Doar ca medici ai sufletelor”
„Preoții servesc în armată drept capelani militari. Aceasta este singura oportunitate pentru ei de a participa la o operațiune militară”, afirmase Kipșidze.
Alexei Osipov, profesor al Academiei Teologice din Moscova, doctor în teologie, a subliniat, de asemenea, că membrilor clerului le este interzis să ia arme în mâini pentru a ucide oameni: „Sunt folosiți pe front ca medici ai sufletelor”.
Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, le-a vorbit credincioșilor ruși în predica de duminică, 25 septembrie despre „jertfa în timpul îndeplinirii datoriei militare” care „curăță toate păcatele”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: EPA