UPDATE 11.30: Parada de Ziua Victoriei și festivitățile de astăzi de la Moscova au loc după ce Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra Ucrainei în cursul nopții.
Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksii Danilov, a spus că „singura paradă” pe care o merită „ucigașul de copii ucraineni” este cea a ocupanților ruși care au fost uciși pe teritoriul ucrainean „fără glorie și onoare”.
O astfel de paradă ar putea continua „ore întregi”, a sugerat el.
UPDATE 11.10: Împreună cu liderii altor șase foste republici sovietice, Putin a depus flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, dedicat trupelor sovietice ucise în cel de-al Doilea Război Mondial.
Apoi, președintele a avut o scurtă discuție cu rudele unor veterani.
UPDATE 10.50: Parada militară s-a încheiat. Nu a fost una foarte lungă, iar la ea nu au luat parte prea multe tancuri și blindate.
De fapt, comentatorii au observat că un singur tanc principal a trecut prin fața spectatorilor – un T-34.
Sky News scrie că a fost una dintre cele mai scurte parade din istoria recentă a Rusiei.
În mod normal, autoritățile ofereau în avans o listă a echipamentelor militare care participau la această paradă. Nu a fost cazul acum.
Anterior, analiștii au speculat că echipamentele militare din Piața Roșie vor fi mai puține, din simplul fapt că Rusia se confruntă cu o criză, în contextul războiului.
UPDATE 10.32: Discursul de doar zece minute a avut suficiente referiri la invazia din Ucraina, pe care Putin o numește încă „operațiune specială”.
„Suntem mândri de participanții la operațiunea militară specială, de cei care luptă pe linia frontului și de cei care salvează răniții”, a spus Putin.
Președintele rus a subliniat că „viitorul statului nostru și al poporului nostru depinde de voi”.
„Întreaga țară s-a unit pentru a-i susține pe eroii noștri, toată lumea vrea să vă ajute, toată lumea se roagă pentru voi”, a întărit Putin.
În încheierea discursului său, Vladimir Putin i-a lăudat pe cei care au intrat în armată odată cu mobilizarea.
„Vă salutăm pe toți, îi salutăm pe toți cei care luptă pentru Rusia, pe toți cei care își îndeplinesc (datoria) militară. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, strămoșii noștri au dovedit că nu există nimic mai puternic decât dragostea noastră pentru Patrie, pentru Rusia, pentru armata noastră, pentru victorie”, a spus președintele.
UPDATE 10.23: Putin a subliniat că Rusia se apără împotriva „terorismului internațional”. „Ne vom apăra cetățenii”, a spus el.
Președintele rus a susținut de asemenea că „orice ideologie a supremației este inacceptabilă” pentru Moscova.
El a acuzat elitele occidentale și „globaliștii” că „provoacă conflicte, încurajează rusofobia și naționalismul”. „Ei distrug valorile tradiționale ale familiei”, a spus Putin, reluând discursul unui conflict al civilizațiilor în care Rusia este de partea cea bună.
Liderul de la Kremlin a spus de asemenea că națiunile occidentale au „uitat cine a distrus acel rău, cine și-a apărat patria, cine a eliberat popoarele din Europa”.
Putin a acuzat alte țări că încearcă să „șteargă memoria adevăraților eroi” prin distrugerea monumentelor comemorative ale luptătorilor și generalilor sovietici.
UPDATE 10.15: Vladimir Putin și-a început discursul și i-a atacat deja pe inamicii Rusiei și pe cei care „creează un cult al nazismului”.
Liderul de la Kremlin a susținut că, la 78 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, Rusia și lumea sunt din nou amenințate.
El a făcut din nou paralela între lupta împotriva Germaniei naziste și războiul din Ucraina, o paralelă respinsă de Kiev și de liderii occidentali.
UPDATE 10.05: Rusia a dat startul principalului său eveniment patriotic anual, parada militară din Piața Roșie din Moscova, care aniversează victoria sovietică asupra Germaniei naziste.
Sărbătoarea este un moment prin care Kremlinul încearcă să alimenteze patriotismul populației, extrem de necesar în contextul războiului, dar și să transmită o senzație de normalitate și stabilitate, în ciuda amenințărilor cu care se confruntă țara.
Se așteaptă ca președintele Vladimir Putin să se adreseze rușilor în timpul ceremoniilor. Un semn al izolării pe plan internațional – doar șase invitați străini de rang înalt, șefi ai fostelor republici sovietice, sunt prezenți la paradă.
O sărbătoare restrânsă
Rusia aniversează marți victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă restrânsă în Piața Roșie, în condiții de securitate sporită, după o serie de atacuri cu drone pe care Moscova le-a pus pe seama Ucrainei.
Evenimentul, care are o simbolistică importantă pentru Rusia și mai ales pentru Kremlin, vine într-un moment critic, înaintea unei contraofensive ucrainene care ar putea schimba soarta războiului.
Putin, ministrul apărării și alți oficiali de rang înalt, alături de șase lideri ai unor foste state sovietice, sunt așteptați să asiste la parada din Piața Roșie, care începe la ora 10.00 (ora României), potrivit Tass, și care include de obicei tancuri, lansatoare de rachete intercontinentale și militari.
Lucrurile sunt ceva mai diferite anul acesta. Autoritățile au anulat tradiționalul survol aerian, un semn al temerilor sporite privind un posibil atac ucrainean. Au existat, de asemenea, relatări potrivit cărora mai puțini soldați și mai puțin echipament militar se vor alătura paradei din acest an, din cauza lipsurilor provocate de război, potrivit Reuters.
De asemenea, autoritățile din întreaga țară au anulat procesiunile „Regimentului Nemuritor”, în care oamenii poartă portretele rudelor care au luptat împotriva naziștilor, scrie Reuters.
În plus, războiul i-a determinat pe oficiali să reducă numărul sărbătorilor, peste 20 de orașe renunțând pur și simplu la paradele militare.
Preocupările legate de securitate au fost cel mai des invocate pentru valul de anulări, dar unii analiști au sugerat că există și temeri legate de unele tulburări interne, scrie New York Times.
„Autoritățile au încercat încă de la începutul războiului din Ucraina să nu lase populația să simtă că există de fapt un conflict. Și încă încearcă să facă acest lucru”, a declarat Oleg Ignatov, analist al think-tank-ului International Crisis Group, citat de The Moscow Times.
„Dar putem vedea că această noțiune de normalitate se prăbușește treptat”, a adăugat el.
Un discurs foarte așteptat
Liderul de la Kremlin este așteptat totuși să țină un discurs în Piața Roșie. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.
În discursul de anul trecut, președintele nu a menționat Ucraina, dar a criticat alianța militară NATO pentru că s-a extins până la granițele Rusiei și a salutat eroismul sovietic în rezistența împotriva lui Hitler.
De atunci, Finlanda – care se învecinează cu Rusia – s-a alăturat, de asemenea, NATO.
Întrebat luni despre anularea unor evenimente de Ziua Victoriei, Peskov a dat vina pe Ucraina. „Când avem de-a face cu un stat care este de facto un sponsor al terorismului, atunci este mai bine să luăm măsuri de precauție”, a spus el.
De ce se teme Rusia? Dincolo de presupusul atac asupra Kremlinului – ale cărui circumstanțe nu au fost elucidate independent – Moscova acuză Ucraina și pentru atacurile cu drone de săptămâna trecută asupra unor depozite de combustibil, trenuri de marfă și multiple obiective din Crimeea ocupată.
Rusia a acuzat, de asemenea, Kievul și Occidentul de comiterea unui atentat cu mașină capcană sâmbătă, în urma căruia a fost rănit un important scriitor naționalist rus, Zahar Prilepin.
Simbolistica unei zile
Restrângerea acestor evenimente este un pas fără precedent într-o țară în care paradele organizate cu această ocazie au devenit un eveniment emblematic pentru președintele Putin.
Ziua Victoriei este una dintre cele mai importante sărbători publice din Rusia, iar în contextul războiului din Ucraina, ea are o însemnătate sporită pentru ruși, sau în orice caz, pentru liderii de la Kremlin.
Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Germania lui Hitler a invadat-o în 1941.
Kievul spune că acest lucru este absurd însă și acuză Rusia că se comportă exact ca Germania nazistă, purtând un război de agresiune neprovocat și anexând teritoriul ucrainean.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a enervat luni Rusia prin mutarea zilei în care țara sa marchează victoria aliaților asupra Germaniei naziste pe 8 mai, alăturându-se astfel națiunilor occidentale, într-o repudiere a trecutului său sovietic.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, l-a catalogat pe Zelenski drept „trădător”, spunând că a trădat memoria ucrainenilor care au murit luptând împotriva naziștilor.
Jumbo • 09.05.2023, 17:26
Valorile familiei traditionale, promovate de patriotul Putin sunt sfinte pentru poporul roman. YANKEES GO HOME, TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA
parpalache • 09.05.2023, 15:00
Vorbe!Dar„Occidentul”nu e „sensibil”la vorbe!Conteaza forța!Economica și militara!
roman_controversat • 09.05.2023, 14:41
Luati cu nuca valori netraditionale, desigur de la "controversatul" (dupa parerea libertatea) peterson. Sa vedem ce zic trans-specialistii si sa aplaudam parerile de rau: youtu.be/6O3MzPeomqs youtu.be/pCH-bUFR3WM Cum sa nu vrei sa iti lasi copiii de cativa ani sa "tranzitioneze", doar nu suntem auristi. Astept un podcast libertatea de acelasi nivel calitativ in loc de regurgitarea fara sens a unor idei de la centru.