Un grup mobil de diagnosticare al trupelor de protecție chimico-nucleară din armata rusă a sosit la locul descoperii. Specialiștii au inspectat laboratorul

„Au fost găsite un evaporator rotativ semiindustrial, un sistem de evacuare prin filtrare, reactoare chimice, butelii cu dioxid de carbon, precum și rafturi cu reactivi de laborator. În plus, au fost descoperite echipamente de protecție pentru sistemul respirator – măști de gaz, inclusiv de fabricație americană, și costume de protecție fabricate în Polonia”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Analizele au arătat „prezența acidului sulfuric și a cianurii de sodiu în recipiente”, ceea ce sugerează că echipamentul găsit „a fost folosit pentru producerea de substanțe toxice”.

Laboratorul de analiză chimică a luat „mostre” pentru analize aprofundate.

„Studiile analitice au fost efectuate în laboratorul 27 acreditat al Centrului Științific al Forțelor Ruse de Apărare Chimică. Prezența acestor substanțe chimice arată clar că laboratorul producea substanțe cu efecte toxice”, a concluzionat departamentul rus.

„Doza letală este foarte mică, de doar 70-80 de miligrame”

S-a stabilit că „productivitatea instalației de laborator este de minimum 3 kilograme pe zi. Doi sau trei specialiști erau îndeajuns pentru a-l întreține. Doza letală pentru astfel de substanțe toxice este foarte mică, de doar 70-80 de miligrame. O substanță din acest grup, acidul cianhidric, este interzisă de Convenția privind armele chimice”, a adăugat Kremlinul.

Compusul otrăvitor detectat este un lichid volatil incolor, iar Ministerul Apărării a transmis un avertisment.

Dacă inhalați o substanță chimică periculoasă, veți deveni amețit, respirația va deveni mai rapidă, substanța va provoca vărsături, convulsii, paralizia mușchilor respiratori și, în cele din urmă, moartea.

Departamentul rus apărării a remarcat că „în timpul operațiunii speciale au fost deja înregistrate, în mod repetat, fapte privind utilizarea muniției care conține această substanță chimică. Muniția era aruncată din drone”.

Anterior, ucrainenii au acuzat Rusia de atacuri cu muniție cu cloropicrină

Anterior, Ucraina a acuzat Rusia că folosește arme chimice în Ucraina, încălcând convențiile internaționale. În august anul trecut, generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul sectorului militar Tavria, a susținut că trupele Moscovei au lansat valuri de atacuri de artilerie cu muniții care conțineau o substanță chimică, probabil cloropicrină (o substanță toxică de luptă cu efect sufocant și lacrimogen).

Expunerea la vaporii de cloropicrină provoacă iritații grave ale pielii, ochilor și, dacă sunt inhalați, ale organelor interne.

Această substanță, folosită pe scară largă în timpul Primului Război Mondial și nu mai este în prezent autorizată pentru uz militar.

Nu era prima dată când Rusia fusese acuzată de utilizare de arme chimice în războiul declanșat împotriva Ucrainei.

Poliția de Frontieră ucraineană a anunțat, pe 26 mai 2023, că armata rusă a tras muniții cu aerosoli iritanți și grenade chimice în apropiere chiar de Avdiivka. Iar în decembrie 2022, trupele ruse ar fi folosit grenade lacrimogene K-51 de fabricație sovietică împotriva soldaților ucraineni care luptau în estul țării.

Protocolul de la Geneva, din 1925, interzice utilizarea armelor chimice și biologice în război.

Urmărește-ne pe Google News