Aleksei Navalnîi a fost înmormântat vineri, 1 martie, la Moscova, în cimitirul Borisov, din apropierea casei sale din copilărie.
Jurnalistul rus Aleksandr Pliușciov, aflat în Lituania, a postat pe canalul său Telegram un mesaj de la o femeie care a vizitat cimitirul Borisov în dimineața zilei de 2 martie și a declarat că forțele de securitate se aflau încă în număr mare la cimitir, în timp ce gardurile de fier instalate cu o zi înainte de procesiunea funerară erau încă acolo.
Femeia a spus că „încă se aduc multe flori, iar oamenii continuă să vină” și a postat mai multe fotografii care arată mormântul lui Navalnîi acoperit de flori proaspete și coroane de flori. Femeia a menționat că forțele de securitate nu i-au grăbit pe oameni, permițându-le să petreacă cât de mult timp au dorit la cimitir.
Alla Abrosimova, mama soției lui Navalnîi, Iulia, a vizitat din nou mormântul ginerelui său pe 2 martie, împreună cu mama lui Navalnîi. O fotografie cu cele două mame a fost postată pe Telegram.
Cimitirul Borisov s-a închis la ora 17:00, însă oamenii au rămas în zonă și aruncă flori peste gard spre mormântul lui Alexei Navalnîi.
La porțile cimitirului, oamenii ascultă o femeie care recită o rugăciune.
Cu o zi în urmă, Abrosimova a postat o înregistrare video în care a ținut un discurs la mormântul lui Navalnîi. „Iulia m-a sunat astăzi de 10 ori. „Spune-i direct [lui Aleksei Navalnîi] că îl iubesc enorm. Deși nu trebuie să vorbești, pentru că el știe foarte bine asta”. Și știți, undeva este fericit, pentru că nu toată lumea ajunge să iubească și să fie iubit așa”, a spus Abrosimova în videoclip.
Iulia Navalnaia, care locuiește în afara Rusiei din motive de securitate, nu a participat la slujbă. Dar ea a postat o scrisoare emoționantă și un videoclip pe Instagram în care îi aduce un omagiu soțului ei, spunând că acesta o făcea să râdă, chiar și atunci când era încarcerat.
„Nu știu cum să trăiesc fără tine, dar voi face tot posibilul să te fac acolo sus să te bucuri pentru mine și să fii mândru de mine. Nu știu dacă voi reuși sau nu, dar voi încerca”, a spus ea, făcând aluzie la promisiunea ei de a continua munca soțului ei pentru a aduce democrația și libertatea în Rusia.
Peste 120 de persoane au fost reţinute în ziua înmormântării lui Navalnîi
Rudele și apropiații au fost autorizați să fie prezenți la Biserica Icoanei Maicii Domnului pentru ceremonia funerară a lui Navalnîi, înainte de înmormântarea în cimitirul Borisov.
Forțele de poliție au ieșit în număr mare în întreaga Rusie și, deși nu au fost raportate incidente imediate în timpul ceremoniei funerare, peste 120 de persoane au fost reținute ulterior la Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg și în alte orașe din Rusia pentru participarea la mitinguri în memoria lui Navalnîi, arată Radio Europa Liberă.
În Novosibirsk, poliția a reținut cel puțin 18 persoane, potrivit Coaliției Novosibirsk 2020 și Sibirmedia. La Moscova, potrivit canalului Telegram Avtozak, cel puțin 17 persoane au fost reținute.
Printre cei reținuți la Moscova se numără şi Mihail Șneider, fostul șef adjunct al partidului de opoziție Partidul Libertății Poporului, sau PARNAS, care a fost închis de autorități în luna mai, precum și Andrei Morev, șeful adjunct al filialei moscovite a partidului Iabloko, și colegul său Alexander Efimov. Morev a fost eliberat ulterior fără a fi înregistrată oficial arestarea sa.
Între timp, proiectul pentru drepturile omului First Department a raportat că instanțele din patru regiuni rusești au declarat numele lui Navalnîo drept „simbol extremist”.
First Department a raportat că această denumire a fost folosită împotriva a trei participanți la mitinguri în memoria lui Navalnîi în regiunile Chelyabinsk, Krasnodar și Murmansk. Se pare că desemnarea a fost folosită și în regiunea Ulianovsk.
În timpul procesiunii funerare din 1 martie, mulți oameni au aruncat cu flori în mașina mortuară care transporta sicriul la cimitir, în timp ce unii îndoliați au rupt garduri metalice pentru a se apropia de vehicul. Din mulțime se auzeau scandări precum „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului” și „Putin este un ucigaș”.
Mesajele liderilor occidentali
Ambasadorul SUA la Moscova și alți câțiva diplomați occidentali au participat la funeralii. „Munca lui Aleksei Navalnîi a fost dedicată împărtășirii unei viziuni a unui viitor mai bun pentru Rusia și pentru toți rușii. Și, în cele din urmă, el și-a dat viața pentru serviciul său patriotic. Pentru mulți ruși, el rămâne un simbol a ceea ce ar putea și ar trebui să fie Rusia”, a transmis Ambasada SUA la Moscova într-o postare pe Telegram.
Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au salutat atât memoria lui Navalnîi, cât și curajul celor care au participat la înmormântarea sa, într-un mesaj pe X, fostul Twitter.
„A fost nevoie de mult curaj pentru a merge să îi aducem un omagiu lui Aleksei Navalnîi. Mii de ruși l-au găsit în ei înșiși. Aceasta este moștenirea lui. Memoria eternă”, a scris Macron. Cancelarul Scholz a scris că „Aleksei Navalnîi a plătit cu viața pentru lupta sa pentru democrație și libertate”.
„După moartea sa, rușii curajoși duc mai departe moștenirea sa: Mulți dintre ei au fost astăzi la înmormântare și și-au asumat un mare risc – pentru libertate”, a adăugat el.
Aleksei Navalnîi a murit, pe 16 februarie, la 47 de ani într-o colonie penitenciară din Siberia, în zona arctică. Era închis din 2021 și ispășea mai multe pedepse care totalizau 30 de ani de închisoare pentru extremism și fraudă, pe care le-a catalogat ca fiind acte de răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin.
Foto: Profimedia
ciobanudorin_2006 • 02.03.2024, 21:07
Respect maxim ptr cele 2 mame.Nu pot înțelege cata ura poate avea Putin și ce îl mana în războiul asta.Sa îți extermini propriu popor e de neînțeles.