Cercetătorii ruși au creat un nou tip de „tun cu laser”, ce ar putea să distrugă deşeurile spaţiale potenţial periculoase. Acesta va fi amplasat deasupra unui telescop optic cu diametrul de trei metri, conceput iniţial pentru a cerceta bolta cerească şi pentru a monitoriza sateliţii şi deşeurile spaţiale aflate pe orbita Terrei.
Tehnologia este dezvoltată de cercetătorii de la Corporaţia Ştiinţifică şi Industrială „Sisteme de Instrumente de mare Precizie”, o filială a Roscosmos, agenţia spaţială a Rusiei.
Potrivit unor estimări ale NASA, în 2013 pe orbita Terrei erau peste 500.000 de deşeuri spaţiale „ce au dimensiuni cel puţin egale cu cele ale bilelor din jocul marble”.Ele călătoresc cu viteze de până la 17.500 de metri pe secundă şi pot să avarieze sateliţii şi vehiculele spaţiale.
Numărul tot mai mare de deşeuri spaţiale a determinat o creştere a riscurilor potenţiale la care sunt expuse toate vehiculele spaţiale, în special pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS), capsule spaţiale şi alte vehicule spaţiale ce au la bordul lor echipaje de astronauţi.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!