Ekaterina a fost supranumită „Pasărea Mariupolului”, după ce a apărut într-un videoclip înregistrat în buncărele de la Azovstal în timp ce cântă imnul țării, „Șce ne vmerla Ukraiina” (n.r. – „Încă nu a murit Ucraina”).
Tânăra paramedic în vârstă de 21 de ani, din regiunea Ternopil, i-a fermecat pe mulți cu cântecul ei din adăpostul din subsolurile Azovstal și cu zâmbetul din fotografii. Actriță de profesie, fata s-a oferit voluntar și a devenit simbol al rezistenței Mariupolului. La sfârșitul lunii mai, când apărătorii din Azovstal s-au predat, rușii au capturat-o și timp de o lună nu s-a știut nimic despre ea, existând chiar zvonuri în mediul online că ar fi murit.
În noiembrie 2019, Katerina s-a alăturat batalionului medical de voluntari „Hospitalieri”, după ce urmase cursuri de paramedic și lucrase deja în spitalele din estul Ucrainei. În primele zile de după invazia Rusiei din acest an, a mers să salveze oameni la Spitalul Mariupol. Acest spital a fost bombardat de trupele ruse, iar fata și alți paramedici au fost duși la uzina metalurgică Azovstal.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5De acolo a transmis mai multe imagini în timp ce cânta, zâmbind încrezătoare în victoria ucrainenilor. E cunoscută în rândul luptătorilor din Regimentul Azov cu numele „Ptașka”, Pasăre, după ce în urmă cu șase ani, la un concurs de desen, Katerina a pictat o imagine cu o pasăre, un trident ucrainean și o floare.
Miercuri, Ekaterina s-a întors acasă. Alături de ea, alte 11 femei din armata ucraineană capturate de ruși după începutul invaziei.
Multă vreme nu s-a știut dacă tânăra era în viață. Săptămâna trecută, propagandiștii ruși au publicat un interviu cu ea în captivitate și au spus că e vorba despre un „lunetist din Regimentul Azov”. În videoclip, Ekaterina răspunde la întrebări în ucraineană și spune cu îndrăzneală: „Cred că dacă aș avea de ales dacă să merg din nou la Mariupol, aș merge”.
În acest moment, locația în care se află militarii eliberați miercuri nu este cunoscută. Dar, din imaginile distribuite pe rețelele de socializare sau de oficialii de la Kiev, aceștia sunt într-un spital secret, unde primesc îngrijiri medicale și se refac. Dar au putut să ia legătura cu familiile lor și să se vadă cu rudele.