Declarația a fost făcută de oficialul ucrainean într-un interviu oferit pentru podcastul activistului rus pentru drepturile omului, avocatul Mark Feigin.

„În principiu, putem spune că au găsit cheia apărării noastre aeriene, iar această cheie este să ne oblige să tragem întregul stoc de rachete, drone de luptă, dintre care, vă reamintesc, au fost contractate 2.400 de unități. Primul lot a fost de 300, al doilea lot este mult mai mare.

În acest ritm, chiar și 100 pe zi, ar fi o lună de raiduri foarte active. Având în vedere că vor fi anumite pauze, timp de 2-3 luni ne pot face viața un coșmar, într-un mod asemănător cu ce s-a întâmplat astăzi. O poveste neplăcută. Și atunci problema cu care se confruntă artileria antiaerienă e fundamentală”, a spus el, luni seară, după ce de dimineață rușii au atacat Kievul cu drone iraniene.

Arestovici a spus că în cursul zilei Rusia a lansat drone din Crimeea de trei ori asupra capitalei. Totodată, potrivit acestuia, în primul val, din 28 de drone, doar 5 nu au fost doborâte, în al doilea val, toate 16 au fost doborâte, în al treilea val, 8 drone au fost distruse, iar Arestovich și-a exprimat speranța că toate vor putea fi puse la pământ înainte să-și lovească țintele.

El a adăugat că datele preliminare pe care le deține arată că pe 17 octombrie au fost lansate 62 de drone în toată Ucraina, dintre care 36 au fost doborâte.

Arestovici a remarcat eficiența ridicată a apărării aeriene ucrainene în lupta împotriva dronelor, dar a afirmat că această bătălie duce la consumarea rapidă a stocului ucrainean de rachete, care sunt mult mai scumpe decât dronele.

„Toate acestea au o latură neplăcută și suntem nevoiți să vorbim despre asta. Constă în faptul că au început foarte repede să ne consume stocul de rachete (pentru distrugerea dronelor- n.red.), 68 de unități pe zi. Au lansat drone astăzi, primul val ne-a suprasaturat apărarea antiaeriană, am tras înapoi și în acel moment au lansat 16 rachete din Marea Caspică, 2 sau 3 dintre ele, după părerea mea, au lovit țintele, restul au fost doborâte. Apărarea antiaeriană este foarte eficientă, dar problema este că rachetele noastre încep să se epuizeze rapid.

Nu se vor epuiza mâine, dar aceasta este o problemă. Și nuanța este că tragerea de rachete către drone este practic un lucru rău, noi avem nevoie de artilerie antiaeriană pentru a le doborî, nu să consumăm rachete”, a spus el.

Consilierul și-a exprimat speranța că partenerii vor avea timp să ajute la furnizarea de rachete antiaeriene Ucrainei.

După cum a raportat agenția ucraineană de știri, pe 17 octombrie, patru persoane au fost ucise la Kiev în urma unei lovituri cu drone kamikaze asupra unei clădiri rezidențiale, inclusiv doi tineri soți care așteptau un copil.

Pe 17 octombrie, dimineața, Rusia a atacat infrastructura energetică a Ucrainei în regiunile Kiev, Dnepropetrovsk și Sumî sute de așezări au rămas fără energie.

Urmărește-ne pe Google News