Nereușind să recucerească orașul cu bombardamente masive, care l-au ras practic de pe fața pământului, rușii sapă de-acum tuneluri pentru a înainta către pozițiile strategice.

Potrivit lui Vitali Saranțev, membru al Grupului operațional-tactic Harkov, această tactică nu este nouă pentru invadatori. Ei au mai folosit-o la Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk de unde trupele ucrainene s-au retras în februarie anul acesta.

„Inamicul încearcă să se deplaseze printre case, creând mici tuneluri subterane din subsol în subsol”, spune Saranțev.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Un oraș cu 17.000 de locuitori înainte de lansarea invaziei ruse la scară largă, Vovceansk mai numără 300 de suflete. Rușii l-au cucerit încă din prima zi a invaziei, la 24 februarie 2022, dar s-au retras de acolo pe 12 septembrie 2022, pe fondul unei contraofensive surprinzătoare a armatei ucrainene.

Ofensiva pentru recucerirea Vovceansk a început pe 10 mai 2024, cu scopul de a stabili o zonă-tampon de cel puțin zece kilometri de granița cu Rusia.

Orașul a fost atât de puternic bombardat în cursul acestei contraofensive încât nu mai există o clădire intactă. Rușii ar fi detonat aici și o bombă FAB-9000, supranumită de unii „tatăl tuturor bombelor” convenționale.

Urmărește-ne pe Google News