Russia 24 a vorbit despre „falsuri ucrainene” și a arătat un videoclip în care oameni în „uniformă militară” pregătesc un manechin pe care apoi să-l prezinte drept cadavru.

Un fragment din transmisiunea postului TV a fost publicat de contul de telegram al publicației online ruse Podiema.

În filmare, doi bărbați, din care unul poartă o jachetă de camuflaj, înfășoară în bandă adezivă un manechin aflat pe jos. Imaginea este însoțită de cuvintele prezentatorului din studio: „Așa merg pregătirile pentru teatru ostilităților din Ucraina. După cum puteți vedea, este destul de simplu: doi oameni în uniformă militară înfășoară cu grijă manechinul cu bandă adezivă, pentru a-l prezenta apoi drept cadavru. Acest lucru nu este surprinzător. Zeci de falsuri cu manechine similare apar în mod regulat pe canalele Telegram din Ucraina.”

Fotografie de la filmarea serialului regizat de Nadejda Kolobaeva | Foto: Facebook / Nadejda Kolobaeva

Filmările prezentate de Russia 24 preiau canalul rus Telegram U_G_M, care a postat un videoclip cu acest manechin în dimineața zilei de 6 aprilie. „Așa își pregătesc forțele armate ale Ucrainei videoclipurile montate pentru a striga din răsputeri: „E vina lui Putin”, iar apoi, ca la Bucha, vor împrăștia aceste jucării pe străzile Kievului sau Nikolaevului”, arată textul postării. În același timp, în videoclip, o voce masculină, posibil autorul filmării, spune: „Tipul va zbura de la fereastră, săracul”.

Momentul la care Russia24 a difuzat videoclipul nu este clară. Judecând după filmare, a apărut în jurul orei 6:30, dar data exactă a difuzării nu e cunoscută. Se poate presupune că este dimineața zilei de 7 aprilie. Reprezentanții Ministerului Apărării al Federației Ruse au făcut declarațiile care sunt afișate în partea de jos a ecranului în seara zilei de 6 aprilie.

Pe platforma online a Companiei de radio și televiziune de stat din Rusia „Looking”, transmisiunea Russia24 a apărut pe 7 aprilie și se numește „Crimele din Ucraina sunt prezentate ca „atrocități” ale armatei ruse.„

Regizoarea Nadejda Kolobaeva, din Sankt Petersburg, a contestat prezentarea postului TV. Ea a spus că videoclipul folosit de Russia24 e din timpul pregătirilor pentru filmările serialului ei, în regiunea Leningrad.

„Pe 20 martie, am filmat o cădere de la o fereastră pentru seria noastră din Vsevolozhsk, iar acesta este coordonatorul nostru de cascadorii cu un asistent care îl pregătește pe manechinul Albertik pentru filmări”, a scris ea pe Facebook.

Regizorul a declarat pentru The Insider că echipa de filmare a folosit un manechin special pentru cascadorii, care are membre articulate, iar patru litri de sânge fals și măruntaie de porc au fost atașate de el. Așa cum a fost planificat de autorii seriei, un manechin în hainele eroului serialului trebuia să cadă pe mașină. În timpul pregătirii, păpușa a fost aruncată de pe o platformă aeriană; când a căzut, sângele și măruntaiele s-au împrăștiat în direcții diferite.

Regizoarea a spus că serialul, încă neanunțat, a fost filmat la comanda unui alt canal de stat. „Și acest canal este implicat în aceeași propagandă.”, a spus Kolobaeva.

În sprijinul cuvintelor sale, Kolobaeva a oferit jurnaliştilor fotografii şi videoclipuri de la filmări şi le-a publicat, de asemenea, pe Facebook. Un bărbat în camuflaj, care a fost menționat în povestea de la Russia24, a apărut într-unul dintre videoclipuri.

Sursele Podiema de la Rossiya 24 au spus că nici regizorul emisiunii, nici echipa postului TV „nu știau că imaginile nu sunt din Ucraina”. Potrivit surselor, acest videoclip le-a fost livrat ca fiind de acolo.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News