„Nevoia de numerar a crescut în iunie și a dus la un flux de lichidități de 500 de miliarde de ruble”, a transmis banca centrală, într-un raport lunar de politică monetară.
O cincime din această sumă a fost retrasă în perioada 23-25 iunie, când liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat revolta sa de scurtă durată, al cărei final l-a negociat rapid.
A fost cea mai mare creștere a cererii de numerar după ce Rusia a anunțat mobilizarea militară parțială în toamna anului 2022, care a stârnit, de asemenea, panică și a declanșat un val de emigrare din țară, potrivit site-ului de știri RBC.
Banca Centrală a Rusiei a precizat că retragerile nete nu au perturbat politica sa monetară și că acestea vor fi luate în considerare la stabilirea viitoarelor operațiuni cu băncile.
Revolta grupului Wagner a împins, de asemenea, rubla rusă la minimele ultimelor 15 luni, pe fondul scăderii veniturilor din exporturi.
Guvernatoarea Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a declarat săptămâna trecută că deprecierea continuă a rublei riscă să crească inflația și să forțeze banca să își ajusteze rata-cheie a dobânzii, care se menține la 7,5% de aproape un an.
Criza declanșată de disputa de luni de zile a lui Prigojin cu conducerea militară a Rusiei a dus, de asemenea, la epuizarea zborurilor din Moscova, în timp ce trupele Wagner mărșăluiau spre capitala rusă.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
bituca • 12.07.2023, 20:25
Totusi au informatii ce se intampla in lume si la granita lor. Deci stiu ca Rusia este un stat agresor.