Conversații relevante în acest sens au fost confirmate de e-mail-urile pe care activistul rus pentru drepturile omului și fondatorul site-ului Gulagu.net, Vladimir Osechkin, le-a primit de la informatorul său din serviciile ruse de securitate, FSB, cunoscut sub indicativul „Vântul schimbării”.
Într-un e-mail datat 17 martie, sursa FSB a spus că, deși conflictul cu Ucraina vecină era „undeva dincolo de logică și bunul simț”, serviciile de securitate ruse sperau că „nu va fi comisă o prostie totală” – referindu-se la utilizarea armelor nucleare.
„O lovitură nucleară masivă: chiar dacă presupunem că este posibilă din punct de vedere tehnic, că toate verigile lanțului urmează toate ordinele, ceea ce nu cred că este cazul, tot nu are sens. O astfel de lovitură. ar lovi pe toată lumea”, se transmite, printre altele, în mesaj.
Subiectul folosirii armelor nucleare a fost discutat de generalii Federației Ruse și oficiali FSB într-o întâlnire la care nu a fost prezent însă și Vladimir Putin.
Potrivit Newsweek, majoritatea participanților la discuții au presupus că Vladimir Putin nu va opta pentru utilizarea armelor nucleare, deoarece acest lucru ar însemna „înfrângerea rușilor” în opinia țărilor neutre.
De asemenea, participanții la întâlnire au opinat că în cazul în care Vladimir Putin va da ordinul de lansare a unui atac nuclear asupra Ucrainei, atunci decizia ar fi putut fi blocată de comandamentul militar.
Mesajele au fost publicate cu câteva luni înainte ca Vladimir Putin să amenințe că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și apăra „integritatea teritorială”.
Președintele american Joe Biden a declarat pe 6 octombrie că riscul unui „Armagedon” nuclear este la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulți se temeau că un război nuclear ar putea fi iminent.
FOTO: Profimedia