În ciuda faptului că operațiunea ofensivă ucraineană în regiunea Herson este mai lentă decât în regiunea Harkov, presa occidentală este încrezătoare că Forțele Armate ucrainene ar putea prelua în curând controlul asupra Hersonului, singurul centru regional pe care Rusia l-a putut ocupa de la începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei.

Radio Liberty și proiectul de investigație „Schemes” al serviciului ucrainean Radio Liberty au găsit un profil al unui militar din autoproclamata „Republică Populară Lugansk”, care a surprins într-o fotografie și un video momentul traversării cu feribotul al colegilor săi și al echipamentului militar pe malul stâng al Niprului, mai sigur pentru armata rusă, în Novaia Kahovka.

După ce au fost studiate imaginile din satelit, Radio Liberty a concluzionat că rușii au încetat să trimită echipamente pe malul drept „periculos”, încă de la începutul lunii octombrie: din acel moment, feriboturile merg acolo goale, dar se întorc la Novaia Kahovka încărcate.

Pe 10 octombrie, Makar Vadimovici Teplinski, un locuitor al satului Biriukovo din regiunea Lugansk, a publicat pe profilul său de pe rețeaua de socializare VKontakte o fotografie făcută de unul dintre colegii săi pe un feribot plin cu camioane militare.

Cauzele unui fapt statistic înfiorător: 41% dintre tinerii români ar accepta dictatura. Sociolog: „Totul este deja luat de generațiile precedente”
Recomandări
Cauzele unui fapt statistic înfiorător: 41% dintre tinerii români ar accepta dictatura. Sociolog: „Totul este deja luat de generațiile precedente”

Trei zile mai târziu, Teplinski a postat un videoclip realizat cu același feribot. „Să înotăm!” el spune. „Cui îi arăți asta?”, întreabă colegul lui Teplinski.

Rușii fug din Herson, la o lună după ce au anexat regiunea și Putin a declarat-o teritoriu al Rusiei: „Să înotăm!”
Postarea lui Teplinski de pe VKontakte. Foto: Captură de ecran

Radio Liberty and Schemes au geolocalizat acest videoclip (coordonate exacte): a fost filmat lângă malul drept al Niprului, lângă satul Kozațkoe, iar feribotul se îndreaptă spre gura canalului care leagă acest sat de Novaia Kahovka, situat pe malul stâng, trecând pe lângă insula Kozațki.

Acest feribot peste Nipru, organizat de armata rusă, este binecunoscut: Forțele Armate ale Ucrainei i-au atacat în mod repetat danele. O astfel de lovitură, după cum se poate vedea din imaginea satelitului Sentinel -2, a avut loc pe 23 septembrie, pe care se observă fum provenind de la debarcaderul de la Nova Kahovka.

Bombardarea ucraineană a Podului Antonovski, artera principală care leagă cele două maluri ale Niprului, a îngreunat aprovizionarea grupului rus din Herson, însă chiar și rachetele de înaltă precizie trase din instalațiile HIMARS reușesc extrem de greu să lovească un obiect în mișcare, astfel încât Armata rusă a continuat să folosească această trecere cu feribotul.

Ce înseamnă moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, pentru Orientul Mijlociu. Netanyahu câștigă politic, dar conflictele în regiune nu se vor încheia | ANALIZĂ
Recomandări
Ce înseamnă moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, pentru Orientul Mijlociu. Netanyahu câștigă politic, dar conflictele în regiune nu se vor încheia | ANALIZĂ

Ultima dată când un feribot încărcat cu echipament militar traversa de la Novaia Kahovka la Kazațkoe a fost capturat de imaginile satelitului Planet.com pe 4 octombrie.

În seara zilei de 19 octombrie, cele mai apropiate poziții ucrainene se aflau la mai puțin de 40 de kilometri de satul Kazatskoe și Novaia Kakhovka.

Analiza făcută de Radio Liberty care sugerează o retragere a trupelor ruse de pe malul drept al Niprului, inclusiv abandonarea orașului Herson, e întărită de Meduza, care ia în calcul trei opțiuni pe care le au rușii. Asta și în contextul în care generalul Serghei Surovikin, noul comandant al „operațiunii militare speciale”, așa cum numește Kremlinul războiul împotriva Ucrainei, a vorbit prima oară de la preluarea funcției, pentru televiziunea rusă.

O parte semnificativă a discursului său a fost dedicată situației din regiunea Herson, unde, în ajun, autoritățile locale au anunțat evacuarea civililor de pe malul drept al Niprului. Situația din regiune este dificilă, aprovizionarea peste podurile de peste Nipru a fost oprită din cauza atacurilor cu rachete ucrainene, a recunoscut Surovikin.

„Nu pot fi excluse cele mai dificile decizii”, a spus generalul.

Rușii fug din Herson, la o lună după ce au anexat regiunea și Putin a declarat-o teritoriu al Rusiei: „Să înotăm!”
Generalul Surovikin, pe 18 octombrie, în prima sa declarație televizată, după ce a fost numit comandantul trupelor ruse din Ucraina. Foto: Profimedia Images
Marcel Ciolacu și George Simion conduc la prezidențiale și în sondajul CURS. Pe ce locuri sunt Mircea Geoană și Nicolae Ciucă
Recomandări
Marcel Ciolacu și George Simion conduc la prezidențiale și în sondajul CURS. Pe ce locuri sunt Mircea Geoană și Nicolae Ciucă

Meduza sugerează trei „decizii dificile” pe care le poate lua comandamentul rus, având în vedere poziția grupului pe malul drept al Niprului.

Parima variantă ar fi evacuarea trupelor din capul de pod. Din punct de vedere militar, aceasta ar fi cea mai logică decizie: nu se poate schimba balanța de forțe pe malul drept al Niprului; gruparea nu va putea avansa asupra Nikolaev și Odesa în viitorul apropiat și, prin urmare, nu are rost să fie într-o semiîncercuire.

Trupele pregătite pentru luptă din capul de pod din Herson ar putea fi folosite pentru apărarea malului stâng și a abordărilor către Crimeea, care din punct de vedere militar au o importanță mult mai mare decât capul de pod. Forțele armate ale Ucrainei nu ar putea trece imediat Niprul, iar pentru a crea o linie de apărare rusă de-a lungul acestui râu mare ar fi necesare mult mai puține forțe decât pentru lupta în stepă.

Politica împiedică însă o astfel de decizie, care este de mult așteptată: orașul Herson este singurul centru regional care a fost capturat de la începutul invaziei; după anexarea estului și sudului Ucrainei, a devenit capitala unuia dintre noile „regiuni ale Federației Ruse”.

Dar totul indică faptul că decizia „dificilă” (din punct de vedere politic) a lui Surovikin este tocmai evacuarea, mai întâi a locuitorilor pro-ruși ai Hersonului, iar apoi a trupelor, de pe malul drept. Poate că generalul nu a mințit când a spus că prioritatea pentru comandă este viața civililor (loiali) și a personalului militar al Forțelor Armate RF, mai ales dacă nu există modalități militare de salvare a teritoriului.

A doua decizie a rușilor poate fi evacuarea civililor care acum trebuie să fie aprovizionați și reducerea ulterioară a dimensiunii capului de pod la dimensiunea „cetăților” din Herson și Berislav. Un astfel de plan ar putea rezolva parțial problema aprovizionării: dacă s-ar lăsa doar câteva mici capete de pod, cele mai apropiate de Nipru, ar fi posibilă îndepărtarea de pe malul de est a celor mai pretențioși „consumatori” în ceea ce privește volumele de aprovizionare, civili și o parte din artilerie. Acesta din urmă ar putea fi amplasat pe malul de est, astfel încât să susțină apărarea, la câțiva kilometri de râu.

În plus, apărarea „cetății Herson” ar rezolva principala problemă politică (predarea capitalei regionale). Șeful marionetă al regiunii, Volodimir Saldo, a vorbit și despre faptul că Herson ar trebui să devină o „cetate” .

Dar o astfel de decizie este deja „dificilă” din punct de vedere militar: aprovizionarea peste râu sub focul artileriei ucrainene va fi și mai dificilă, dacă nu imposibilă. Până acum, comandamentul rus a preferat să evacueze trupele din zonele în care nu puteau fi aprovizionate corespunzător.

În fine, a treia posibilitate discutată de Meduza este pregătirea pentru o lovitură nucleară. Experții care investighează doctrina probabilă a utilizării armelor nucleare nestrategice de către comandamentul rus cred că ținta potențială a unei astfel de lovituri ar putea fi o zonă nelocuită, sau trupele inamice.

Estul regiunii Herson este o zonă slab populată, care acum este plină de zeci de mii de militari ucraineni. Teoretic, aceasta este zona care poate fi aleasă pentru o lovitură nucleară demonstrativă, menită fie pentru a escalada conflicutl până la o limită pe care inamicul (Ucraina și Occidentul) nu și-o poate permite, fie pentru a-l forța pe acest inamic să detensioneze conflictul în condiții acceptabile pentru Kremlin. Pregătirea pentru o astfel de lovitură necesită evacuarea populației pentru a evita „victimele colaterale”.

Rușii fug din Herson, la o lună după ce au anexat regiunea și Putin a declarat-o teritoriu al Rusiei: „Să înotăm!”
Militari ruși la intrarea în Herson. Foto: TASS

Dar este extrem de puțin probabil ca Surovikin să se refere tocmai o astfel de hotărâre, când a vorbit despre o „decizie dificilă”. Atacul nuclear nu promite niciun beneficiu militar și este extrem de periculoas în sens politic: în loc de detensionare, Occidentul poate escalada conflictul, de exemplu, lansând lovituri puternice cu arme convenționale împotriva armatei ruse din Ucraina (această opțiune de a răspunde la o escaladare nucleară este cel mai adesea discutată public de experții occidentali).

În fine, declarația lui Surovikin e analizată și de ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, care în raportul zilnic despre confilictul din Ucraina scrie că autoritățile ruse stabilesc probabil condiții de informare pentru a justifica retragerile planificate ale Rusiei și pierderile teritoriale semnificative în Oblastul Herson.

Comandantul forțelor armate ruse în Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, a raportat în timpul unei apariții la televiziunea rusă că trebuie să ia „decizii dificile” în ceea ce privește regiunea Herson și a acuzat Ucraina că plănuiește să lovească infrastructura civilă și rezidențială din regiune.

Șeful ocupației din Herson, Volodimir Saldo, a menționat că administrația sa evacuează malul de vest al râului Nipro în așteptarea unei ofensive ucrainene „la scară largă”. Declarațiile lui Surovikin și Saldo sunt probabil încercări de a stabili condiții de informare pentru o retragere completă a Rusiei peste râul Nipro, care ar ceda orașul Herson și alte teritorii semnificative din regiunea Herson trupelor ucrainene care avansează.

Forțele ruse stabilesc, de asemenea, condiții de informare pentru a desfășura un atac asupra centralei hidroelectrice Kahovka. Armata rusă ar putea crede că distrugerea barajului ar putea acoperi retragerea ei de pe malul drept al râului Nipru și ar putea împiedica sau întârzia înaintarea ucraineană peste râu.

Surovikin a susținut pe 18 octombrie că a primit informații că ucrainenii intenționează să lovească barajul de la Centrala Hidroelectrică Kahovka, și a spus că asta ar provoca inundații distructive în regiunea Herson. Saldo a fost ecoul aceastei afirmații și a avertizat că forțele ucrainene intenționează să lovească baraje în amonte de orașul Herson.

ISW scrie că autoritățile ruse intenționează probabil prin aceste avertismente cu privire la o presupusă lovitură ucraineană asupra barajului de la Kahovka să stabilească condiții de informare pentru ca forțele ruse să deterioreze barajul și să dea vina pe Ucraina pentru daunele și pierderile de vieți omenești ulterioare, toate în timp ce folosesc inundațiile rezultate pentru a-și acoperi în continuare propria retragere, la sud, în regiunea Herson.

Kremlinul ar putea încerca să folosească un astfel de atac pus pe seaman ucrainenilor pentru a atenua vestea unei a treia retrageri umilitoare pentru forțele ruse, de data aceasta din vestul Hersonului.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina
Știrileprotv.ro
Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina
Dan Bordeianu a rupt tăcerea și a spus adevăratul motiv al despărțirii de Adela Popescu, după ani și ani de zile: „M-am îndrăgostit foarte tare de ea. În momentul în care eu am decis să...”
Viva.ro
Dan Bordeianu a rupt tăcerea și a spus adevăratul motiv al despărțirii de Adela Popescu, după ani și ani de zile: „M-am îndrăgostit foarte tare de ea. În momentul în care eu am decis să...”
Sărbătoare mare vineri, 18 octombrie! Mulți români poartă numele acestui sfânt. Cui trebuie să-i spui „La mulți ani”
Libertateapentrufemei.ro
Sărbătoare mare vineri, 18 octombrie! Mulți români poartă numele acestui sfânt. Cui trebuie să-i spui „La mulți ani”
Zodiile pe care le lovește Cupidon toamna aceasta. Urmează cea mai romantică perioadă pentru ele
FANATIK.RO
Zodiile pe care le lovește Cupidon toamna aceasta. Urmează cea mai romantică perioadă pentru ele
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
GSP.RO
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o vizitează pentru că e plină de clădiri ce au arhitectură spectaculoasă
FANATIK.RO
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o vizitează pentru că e plină de clădiri ce au arhitectură spectaculoasă
'A cumpărat haine şi încălţăminte pentru copiii dintr-un sat de lângă Bucureşti. A încălţat Isa jumătate de sat'. La doar 10 ani, fiica Oanei Roman a făcut un gest emoționant
Unica.ro
'A cumpărat haine şi încălţăminte pentru copiii dintr-un sat de lângă Bucureşti. A încălţat Isa jumătate de sat'. La doar 10 ani, fiica Oanei Roman a făcut un gest emoționant
Boală contagioasă care ucide în 48 de ore! A fost descoperită în România
Financiarul.ro
Boală contagioasă care ucide în 48 de ore! A fost descoperită în România
"Tombola" de pe TikTok prin care escrocii se îmbogăţesc rapid. Dai bani şi primeşti un "block" la schimb
Observatornews.ro
"Tombola" de pe TikTok prin care escrocii se îmbogăţesc rapid. Dai bani şi primeşti un "block" la schimb
Horoscop 18 octombrie 2024. Balanțele au nevoie de asigurări din partea celor cu care colaborează, dar nu le cer cui ar trebui
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2024. Balanțele au nevoie de asigurări din partea celor cu care colaborează, dar nu le cer cui ar trebui

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI