„520.000 de locuri de muncă au fost create doar în ultimul an și jumătate în industria de apărare” a Rusiei, a spus liderul de la Kremlin la începutul acestui an. Viceprim-ministrul Denis Manturov a citat la rândul lui o cifră similară. Apoi, într-un interviu acordat luna trecută pentru Vedomosti, Manturov a susținut că numărul angajaților din complexul militar-industrial rus a crescut cu 600.000 de oameni din 2023 încoace. Cu toate acestea, el a recunoscut că Rusia se confruntă cu un deficit de personal în industria de apărare.

Propaganda nu-i convinge pe ruși să-și dorească să facă tancuri și rachete

Presa de stat și cea loială Kremlinului, adevărate canale de propagandă, promovează în mod intens „munca în fabricile militare”, dedicându-i reportaje și emisiuni speciale. Cererea mare de personal pentru complexul militar-industrial nu este o surpriză, în condițiile în care Rusia are în mod constant nevoie de arme și echipamente pentru a le folosi împotriva ucrainenilor.

Potrivit platformelor de resurse umane din Rusia, circa 90.000 de anunțuri sunt legate de întreprinderi din complexul militar-industrial sau asociate lui. Întreprinderile respective caută mai ales ingineri de diferite categorii, strungari și operatori pentru mașini-unelte cu comandă numerică, a căror funcționare necesită abilități speciale. Fabricile caută și specialiști care pot lucra cu echipamente occidentale, de exemplu Siemens sau Heidenhain.

Site-ul Avito conținea la începutul lunii septembrie 2.000 de CV-uri pentru postul de strungar la o cerere de 60.000 de posturi vacante (nu doar în industria de apărare). Situația era similară în cazul operatorilor de mașini-unelte cu comandă numerică: 600 de CV-uri pentru 18.600 de posturi vacante.

În pofida salariilor tentante, anunțurile angajatorilor au puține vizualizări și rămân pe site timp de câteva săptămâni, chiar luni. Unii angajați le promit potențialilor angajați o recompensă de 10.000 de ruble rusești (95 de euro) dacă aduc un „prieten”.

Moscova și Sverdlovsk, regiunile cu cele mai multe locuri de muncă vacante

Un alt indiciu al penuriei de personal este că aceeași fabrică deschide adesea simultan mai multe posturi vacante pentru aceeași specializare. Astfel, Kurganmașzavod, care produce vehicule de luptă de infanterie, a anunțat pe 4 septembrie 78 de posturi vacante de operatori de mașini-unelte. Această fabrică necesită, de asemenea, 70 de strungari de diferite specializări, cu salarii cuprinse între 70.000 și 150.000 de ruble (între 670 și 1.440 de euro), în condițiile în care un inginer este plătit cu cel mult 100.000 de ruble (960 de euro).

Cele mai multe locuri de muncă vacante se află în regiunile Moscova și Sverdlovsk, unde sunt concentrate 20 la sută din întreprinderile din complexul militar-industrial rus. În ceea ce privește companiile, lipsa de personal se resimte cel mai acut la concernul Kalașnikov, care are nevoie în principal de strungari și ingineri proiectanți.

Penuria de oameni din complexul militar-industrial se manifestă pe fondul unei lipse generale de personal în Rusia. Acest fenomen este amplificat de războiul din Ucraina. Dacă unii angajați și potențiali angajați au fost aruncați în luptă, alții au ales să emigreze pentru a nu fi mobilizați la război. Mai mult decât atât, Rusia nu mai reușește să atragă muncitori străini.

Gulerele albastre se plâng de salarii mici și condițiile de muncă

Pentru a suplini posturile vacante, vicepreședinta Camerei de Comerț și Industrie, Elena Dîbova, a propus ca soluție trimiterea curierilor și a taximetriștilor în fabrici.

În unele cazuri, fabricile încearcă să rezolve problema formând specialiști la locul de muncă. Alte fabrici caută angajați deja formați din alte regiuni.

În timp ce fabricile și autoritățile încearcă să angajeze oameni noi, cei aflați în câmpul muncii se plâng de oboseala acumulată din cauza creșterii programului de muncă și presiunii pentru a îndeplini cereri tot mai mari. În același timp, salariile sunt considerate mici în raport cu volumul de muncă. O altă nemulțumire este legată de condițiile de muncă, unii angajați denunțând faptul că „zonele de lucru arată ca după un bombardamente”.

Accidentele din fabrici ajung rar în presă, cum ar fi explozia produsă la începutul lunii august la uzina Avangard și soldată cu moartea a trei muncitori.

Urmărește-ne pe Google News