Robotul e folosit pentru a ajuta la evacuarea civililor răniți din zonele bombardate din Ucraina, dar el poate suferi modificări și înarmat poate lua parte activ la lupte.
Numit THeMIS, vehiculul terestru controlat de la distanță este fabricat de o firmă din Estonia, Milrem Robotics. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat publicației de apărare Janes că cel puțin o unitate a fost livrată în Ucraina, unde este folosită pentru a transporta asistență medicală și pentru a transporta civili răniți.
Compania a spus că sistemul poate fi, de asemenea, „configurat rapid de la a avea o funcție de transport până la a fi armat”, permițându-i să fie utilizat în operațiuni de luptă. Textele promoționale subliniază capacitatea sa de a transporta victime pe câmpul de luptă, precum și cartușe de mortier și alte muniții.
Un purtător de cuvânt al Milrem Robotics nu a comentat informațiile despre livrările viitoare, sau dacă acestea ar putea include vehicule pregătite pentru luptă.
„Există niște planuri, dar putem vorbi despre ele când sistemele sunt în Ucraina”, a declarat pentru Insider Gert Hankewitz, directorul de marketing și control al exporturilor companiei.
⚙️A military robot was presented in Kyiv
— Ukraine 4 Freedom (@uawarinfo) September 8, 2022
„TheMIS” is a development of the Estonian company Milrem Robotics. It is designed to take out wounded soldiers from under fire. pic.twitter.com/pWdNZhdgIH
Peste o jumătate de duzină de membri NATO, inclusiv Franța, Germania și SUA, au achiziționat versiuni ale platformei THeMIS.
Rusia nu vrea să fie lăsată deoparte. „Conflictul din Ucraina a demonstrat că războiul modern este de neconceput fără utilizarea pe scară largă a vehiculelor fără pilot”, a declarat Ruslan Puhov, directorul Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova, într-o declarație pentru Insider. El a spus că în Rusia, „rămânem în urmă”.
Pentru a remedia deficitul, think tank-ul oferă un milion de ruble, mai mult de 16.000 de dolari, oricărei persoane din armată sau din forțele de ordine care captează un vehicul robotizat THeMIS, în mare parte intact, și îl livrează Ministerului Apărării.
Spre comparație, o persoană care semnează un contract de trei ani pentru a servi în armata rusă câștigă un salariu anual de puțin peste 13.000 de dolari, a raportat The Washington Post, iar recruții câștigă mai puțin de 25 de dolari pe lună.
„Dacă este posibil să se obțină informații despre evoluțiile străine, cu siguranță acest lucru ar trebui făcut, prin orice mijloace”, a spus Puhov. „Platforma care este oferită Ucrainei este un model de bază, dar chiar dacă o putem studia, ne va face bine”.
În 2007, Puhov a fost numit membru al Consiliului Public din cadrul Ministerului rus al Apărării. El a declart pentru Insider că scopul său final este să furnizeze sisteme fără pilot mai bune armatei ruse.
„Și în condiții de luptă”, a spus el, „capturarea și studiul sistemelor și platformelor folosite de inamic este una dintre căile principale”.