Cuprins:
Sunt ruși care nu-și mai permit brazi nici la reducere
Bradul de Crăciun amplasat în Piața Palatului din St. Petersburg strălucește. Pentru mulți, este locul în care se pot bucura de decorațiuni frumoase și luminițe. Fiindcă, acasă, mulți ruși au sărit anul acesta peste tradiția decorării pomului.
„Sunt oameni care cumpără brad fără să întrebe cât costă, dar sunt și oameni care spun că nu-și permit chiar dacă le facem reducere. Sper ca anul viitor să-și poată permite din nou toată lumea un brăduț”, a spus unul dintre vânzători.
„Este destul de scump. Ar putea fi mai ieftin”
Mulți au plecat cu mâna goală. Alții au cheltuit, chiar dacă nu le-a fost ușor.
„Cred că poți să faci niște cheltuieli dacă, desigur, îți permiți și mâncarea. O facem pentru copiii noști, ca să simtă sărbătorile. 2.000 de ruble… Este destul de scump. Ar putea fi mai ieftin”, a spus o rusoaică, în timp ce ținea un brad în mână.
2.000 de ruble, adică în jur de 20 de euro, înseamnă o sumă frumușică pentru mulți ruși. În Federație, pâinea, carnea, lactatele – alimentele în general, s-au scumpit.
„Prețurile cresc, fiecare încearcă să trăiască după posibilități”
Unele salarii au crescut în Rusia, dar este în mare parte datorită majorării în domeniile apărare și tehnologie. Dar pentru mulți angajați din alte sectoare, salariile n-au putut ține pasul cu inflația mai mare de 9%, în ciuda majorării ratei dobânzii la 21% de către Banca Centrală.
„Prețurile au crescut considerabil. Veniturile sunt suficiente. Dar, înainte, când te duceai la cumpărături, cu 2.000 de ruble cumpăram mult mai mult”, a spus o rusoaică.
„Serviciile publice costă din ce în ce mai mult, taxele sunt mai mari. Pâinea care costa înainte 20 de ruble o cumperi acum cu 50 de ruble”, spune și o tânără.
„Totul s-a scumpit, dar se găsesc de toate. Fiecare încearcă să trăiască după posibilități. Prețurile cresc. Nu putem avea nicio influență, așa că o luăm ca atare și ne adaptăm”, spune un alt rus.
Vladimir Putin îndeamnă la optimism
În ajunul Crăciunului pe rit vechi, președintele Putin s-a arătat optimist. „Cele mai importante lucruri sunt calitatea vieții și o economie solidă, stabilizarea inflației – pentru a evita creșterea galopantă a prețurilor și pentru menținerea creșterii economice. Nu plănuim o creștere economică precum cea de anul trecut, de aproximativ 4%. Oricât de ciudat ar părea, ținând seama de realitatea macroeconomică, încă nu avem nevoie de o astfel de creștere”, a spus Putin.
Pentru mulți ruși, așa-numita realitate economică arată diferit. Unii se bucură de decorațiuni festive doar în locuri publice sau în vitrinele magazinelor. Și, totuși, nu au pierdut spiritul Crăciunului, chiar dacă, din unele case, brăduțul lipsește.