Cuprins:
Când două dâre de vapori albi traversează cerul aproape de linia frontului din estul Ucrainei, de obicei indică un atac iminent al avioanelor rusești. Dar, recent, lângă Kosteantînivka, o astfel de dâră s-a despărțit în două și un obiect a accelerat spre cealaltă dâră până când acestea s-au intersectat, producând o lumină portocalie strălucitoare.
Potrivit BBC, mulți au crezut că a fost un avion rusesc doborât de un alt avion rus în ceea ce se numește foc prietenesc sau un avion ucrainean care a doborât un avion rusesc.
Ucrainenii au descoperit totuși că au asistat la distrugerea celei mai noi arme rusești, drona de luptă stealth S-70, cunoscută sub numele de Ohotnik.
Drona rusească are o rază de acțiune de aproape 6.000 de kilometri
Drona rusească S-70 Ohotnik este o dronă de luptă grea, fără pilot, comparabilă ca dimensiuni cu un avion de luptă, dar fără carlingă. Dezvoltatorii săi susțin că este foarte greu de detectat și că este un aparat militar unic în lume.
Cu toate acestea, drona s-a rătăcit, iar a doua dâră observată pe filmare ar fi provenit de la un avion rusesc Su-57 care o urmărea. Se pare că avionul rus a încercat să restabilească contactul cu drona, dar ambele zburau într-o zonă de apărare aeriană ucraineană. Astfel, s-a decis distrugerea dronei pentru a evita capturarea sa de către inamic.
I think it is the russian stealth drone S-70
There were only 3 copies, now 2 😁 pic.twitter.com/bHBunu83VY
— PS01 △ (@PStyle0ne1) October 5, 2024
Posibile cauze ale incidentului
Nici Moscova, nici Kievul nu au comentat oficial incidentul de lângă Kosteantînivka. Analiștii cred că rușii au pierdut controlul asupra dronei, posibil din cauza bruiajului electronic al Ucrainei.
Dronele au fost folosite în mod frecvent în acest război, dar S-70-ul rusesc este unic. Aceasta cântărește peste 20 de tone și are o rază de acțiune de 6.000 km. Seamănă cu drona americană X-47B, creată acum un deceniu.
Ohotnik nu a mai apărut pe frontul din Ucraina până acum
Okhotnik poate transporta bombe și rachete pentru a lovi ținte terestre și aeriene și poate efectua recunoaștere. Este proiectată să funcționeze împreună cu avioanele rusești Su-57 de a cincea generație. Dezvoltarea sa a început în 2012, iar primul zbor a avut loc în 2019. Până recent, nu existau dovezi că ar fi fost folosită în războiul din Ucraina.
La începutul acestui an, drona a fost observată pe aerodromul Akhtubinsk din sudul Rusiei, un punct de lansare pentru atacuri asupra Ucrainei. Este posibil ca zborul eșuat deasupra Kostyantynivka să fi fost una dintre primele încercări de testare a noii arme în condiții de luptă.
Descoperirile de la locul prăbușirii
La locul prăbușirii au fost găsite rămășițe ale bombelor glide D-30 ale Rusiei. Aceste arme folosesc navigația prin satelit pentru a deveni mai precise.
Expertul în aviație Anatoliy Khrapchynskyi sugerează că avionul de război Su-57, care însoțea drona, ar fi transmis un semnal de la o bază terestră către dronă.
Eșecul dronei este o mare lovitură pentru armata rusă. Se aștepta ca drona să intre în producție în acest an, dar incidentul arată că nu este pregătită.
Se crede că au fost construite patru prototipuri S-70, iar cel distrus deasupra Ucrainei ar fi fost cel mai avansat.
Eșecul rușilor devine avantaj pentru armata ucraineană
Chiar dacă drona a fost distrusă, forțele ucrainene ar putea obține informații valoroase despre Okhotnik.
„Am putea afla dacă are propriile radare pentru a găsi ținte sau dacă muniția este preprogramată cu coordonate unde să lovească”, explică Khrapchynskyi. Studiind imaginile de la locul prăbușirii, el crede că capacitățile stealth ale dronei sunt limitate.
Epava va fi analizată de inginerii ucraineni, iar concluziile vor fi transmise partenerilor occidentali ai Kievului. Incidentul arată că rușii continuă să dezvolte noi modalități de a purta războiul, iar ceea ce a eșuat astăzi poate reuși data viitoare.