La începutul acestui an, Kremlinul a adoptat o lege care suspendă sau șterge complet cazierele penale ale infractorilor suspecți și condamnați, dacă aceștia intră în armată. Acum, recrutorii caută în mod activ noi soldați în centrele pentru persoane fără adăpost din Siberia și Orientul Îndepărtat.

„Au găsit fraieri”

Un voluntar de la un adăpost din Angarsk, un oraș industrial din regiunea Irkuțk (Siberia), a declarat, că în 2023, „recrutorii veneau aici aproape în fiecare lună cu pliante prin care îi îndemnau pe rezidenți să semneze un contract”. Voluntarul spune că „au găsit fraieri care au fost ademeniți de salariul contractual”.

Un fluturaș postat pe site-ul web al administrației municipale din regiunea Irkuțk oferă bărbaților adulți „sănătoși” o plată unică de 400.000 de ruble (aproximativ 4.000 de euro) la înregistrare, precum și plăți lunare de 210.000 de ruble (2.000 de euro) și alte beneficii.

Anunțul de recrutare

Prelungirea contractului pentru mai mult de un an aduce un bonus suplimentar de 195.000 de ruble (1.950 de euro).

Dacă un contract pe un an va fi prelungit, acesta va genera peste 2,9 milioane de ruble (aproximativ 30.000 de euro), de 72 de ori salariul mediu în 2022, potrivit agenției oficiale de statistică a Rusiei Rosstat. 

Rezolvarea „problemei locative” și un loc de muncă „garantat”

În plus, oferta promite „posibilitatea de a rezolva problemele locative” și „angajare garantată după expirarea contractului”.

De altfel, doi rezidenți permanenți ai unui mare adăpost din regiunea Irkuțk au spus că au semnat contractele pentru că aveau nevoie de bani pentru a-și rezolva problema cu locuința, după ce soțiile lor i-au dat afară din casă pentru „băutură în exces”.

Bărbații sperau că războiul le va permite în cele din urmă să obțină o ipotecă pentru propria lor casă.

Voluntarul din Angarsk a dezvăluit însă că persoanele fără adăpost, care „sunt în mare parte dependenți”, nu înțeleg pe deplin că „se joacă, de fapt, cu viața lor.

Ei cred că este posibil să se întoarcă din război. Și ei nu înțeleg că, exceptând primii băieți care au semnat contracte pe șase luni în 2022, nimeni nu a mai revenit în viață.

S-au întors 2 din 50

O voluntară a explicat că dintre cei peste 50 de bărbați fără adăpost care au fost recrutați din vara anului 2022, doar doi s-au întors, ambii fără bani.

„Restul… ce-o fi vrut Dumnezeu. Ori au pierit, ori și-au băut câștigurile. Cel mai probabil sunt deja morți”, a completat ea.

Un voluntar de la un alt adăpost din Angarsk a spus că unul dintre foștii rezidenți ai căminului l-a sunat și i-a povestit că, după ce a refuzat să servească drept „carne de tun”, a fost plasat într-o „groapă de pedeapsă“, o închisoare improvizată pentru soldați în beciuri sau gropi în pământ.

Niciunul dintre voluntarii care au vorbit cu RFE/RL nu știa de cazuri în care un bărbat fără adăpost s-a întors la o viață „normală” din Ucraina sau și-a folosit veniturile militare pentru a-și cumpăra o locuință.

Fondatorul adăpostului din regiunea Irkutsk a povestit că un bărbat fără adăpost, alcoolic, a semnat un contract în 2023, a luptat jumătate de an, a primit o medalie pentru salvarea unui tovarăș, dar s-a întors recent la adăpost.

Războiul l-a „schimbat cu adevărat” pe om, dar situația lui de viață nu s-a îmbunătățit. A băut mult și a risipit toți banii pe care i-a adus din război.

„Cum poți refuza să-ți ajuți țara în timpul ei de nevoie?”

La câteva mii de kilometri mai spre est, în regiunea Saha-Iacuția (Siberia Orientală, Districtul Federal Orientul Îndepărtat.), oficialii au folosit recrutarea ca una dintre măsurile pentru a-i elimina pe cei fără adăpost de pe străzile din capitala Iakuțk, înainte ca orașul să găzduiască turneul sportiv internațional „Copii Asiei”, la sfârșitul lunii iunie.

La un eveniment caritabil pentru cei fără adăpost și cei dezavantajați, în mai, ombudsmanul din Saha-Iaucția, Sardana Gurieva, le-a cerut participanților la eveniment să urmeze exemplul a 19 bărbați fără adăpost care s-au înscris pentru a lupta în Ucraina în 2023.

Sardana Gurieva

„Sunteți patrioți!”, a făcut apel ea la bărbații fără adăpost, potrivit Sakha Day, la evenimentul din mai numit „Schimbă-ți viața”.

„Cum poți refuza să-ți ajuți țara în timpul ei de nevoie?”, a adăugat ea.

Foto Profimedia

Urmărește-ne pe Google News