Manifestaţia, care a fost autorizată de către Primăria Moscovei, a reunit în centrul capitalei aproximativ 8.000 de persoane, potrivit poliţiei şi organizatorilor, o cifră relativ mare pentru o adunare a opoziţiei. O manifestaţie similară împotriva restricţiilor asupra Internetului a reunit doar o mie de persoane la Moscova, în august 2017.

Manifestanţii purtau pancarte cu sloganuri antiguvernamentale şi drapele ruseşti, scandând uneori ”Putin este un hoţ” sau ”Nu rămâneţi tăcuţi”, potrivit jurnaliştilor de la faţa locului.

La proteste a participat inclusiv Alexei Navalnîi, opozantul ”numărul unu” faţă de Kremlin. Navalnîi s-a adresat apoi mulţimii, mulţumindu-i cofondatorului Telegram, Pavel Durov, pentru că a înfiinţat mesageria criptată, apreciată de numeroşi ruşi.

Durov a calificat manifestaţia ca fiind ”fără precedent”, într-un text publicat pe reţeaua socială Vkontakte la adresa manifestanţilor. ”Energia voastră schimbă lumea”, a afirmat el.

La jumătatea lunii aprilie, autorităţile ruse au ordonat blocarea aplicaţiei Telegram, cu 200 de milioane de utilizatori (dintre care 7 % în Rusia).

Blocarea a survenit la puţin timp după alegerea lui Vladimir Putin, pentru un al patrulea mandat, după ce a câștigat peste 70% dintre voturi, şi cu mai puţin de o lună înainte de învestirea lui în funcţie, pe 7 mai 2018. Rusia vrea blocarea Telegram pentru că nu oferă cheile de decriptare care să permită citirea mesajelor utilizatorilor.

După Rusia, și Iranul blochează aplicația de mesagerie Telegram.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

FOTO – EPA

VIDEO – RUPTLY via Youtube.com



CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/ Alina Chivulescu petrecea 1 mai-ul în Vamă. „Părinții meu erau destul de relaxați”



 

 
 

Urmărește-ne pe Google News