Datorită investigației realizate de Microsoft (MSFT.O), știrea a fost depistată rapid și astfel impactul ei asupra opiniei publice a putut fi estompat.

Conform investigației, în videoclipul care circulă prin mai multe medii, un actor s-a erijat în presupusa victimă a Kamalei Harris. Informația a fost răspândită printr-un site fals denumit „KBSF-TV”.

Investigația a scos la suprafață faptul că grupul rus responsabil de această acțiune, pe care Microsoft îl numește Storm-1516, este o „fermă” de troli care reprezintă interesele regimului de la Kremlin.

De ce se implică Rusia în alegerile din SUA

Descoperirea făcută de Microsoft este importantă fie și dintr-un singur unghi: acesta este un semn că Rusia și-a întețit eforturile pentru a influența alegerile din SUA în favoarea lui Donald Trump.

J.D. Vance, apropiatul lui Trump și candidatul la postul de vicepreședinte al SUA, a dezvăluit, recent, planul pe care Trump îl are pentru a încheia războiul dintre Rusia și Ucraina. Termenii sunt favorabili lui Putin și Rusiei.

Raportul semnat de Microsoft scoate la suprafață faptul că grupul Storm-1516 a început să producă conținut în august, implicându-i pe vicepreședinta Kamala Harris și pe guvernatorul Tim Walz în teorii conspiraționiste false și scandaloase.

Fake-news-ul a ajuns și pe platforma lui Elon Musk

Site-ul prin care s-a rulat fake-news-ul a fost creat cu puțin timp înainte de publicarea materialului dedicat Kamalei Harris. Videoclipul a fost distribuit pe mai multe platforme de social media, inclusiv pe X, folosind hashtag-ul #HitAndRunKamala.

Videoclipul a fost distribuit pe platforma X de Aussie Cossack, care se descrie drept „agent străin înregistrat pentru Sputnik News”, cu mesajul „faceți acest lucru viral, oameni MAGA”. Microsoft a declarat că „multe entități din ecosistemul prorus au distribuit, la rândul lor, videoclipul”.

Anunțul făcut de Microsoft vine la scurt timp după ce Departamentul de Justiție al SUA a depus acuzații de spălare de bani împotriva a doi angajați ai rețelei media de stat ruse RT.

Oficialii americani au spus că intenția a fost de a crea o schemă de a angaja o companie americană care avea ca scop producerea de conținut online destinat alegerilor din 5 noiembrie.

Obiectivul Rusiei este, conform oficialilor americani, acela de a slăbi sprijinul public pentru ajutorul militar american acordat Ucrainei.

Kamala Harris a reiterat că, dacă va fi aleasă, va continua să sprijine Ucraina împotriva invaziei Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News