Cuprins:
Locul trei la numărul de divorțuri
Potrivit datelor oficiale, în prima jumătate a anului 2024, în Rusia au fost înregistrate 360.000 de căsătorii și 318.000 de divorțuri.
De asemenea, Rusia se află pe locul trei în lume în ceea ce privește numărul de divorțuri, conform VTsIOM. Adică 9 din 10 căsătorii s-au destrămat.
Spre comparație, în România, în 2023, 23.000 de cupluri au divorțat, iar raportul dintre numărul divorţurilor şi numărul căsătoriilor încheiate a fost de un divorţ la 4,9 căsătorii. În schimb, în Rusia la un divorț au fost încheiate 1,13 căsătorii.
În septembrie 2024, Duma de Stat a introdus un proiect de lege care prevede reconcilierea obligatorie a soților înainte de a ajunge în instanță, pentru a ajuta la menținerea căsătoriilor și a reduce numărul divorțurilor, în special în familiile cu copii.
În nota explicativă se precizează că proiectul de lege a fost „elaborat pentru a ajuta soții să mențină relațiile conjugale”.
Servicii gratuite pentru cuplurile care au probleme
Aceste servicii sunt disponibile gratuit pentru cetățenii cu înregistrare permanentă la Moscova și sunt bazate pe managementul conflictelor, mediere și sprijin psihologic.
Consultările cu un mediator specializat pot fi obținute în termen de o lună de la depunerea cererii de divorț, iar scopul principal al acestora este de a ajuta soții să ajungă la o soluție reciproc avantajoasă.
„Medierea Divorțului” este un proiect pilot, care se adresează cuplurilor care nu au copii minori comuni. În aceste cazuri, cuplurile pot divorța de comun acord, evitând procesul judiciar.
În schimb, pentru cuplurile cu copii minori, divorțul va trebui să treacă prin instanță.
În cadrul acestui serviciu, mediatorii colaborează cu părțile în conflict în mai multe etape: consiliere comună sau individuală, identificarea resurselor pentru salvarea căsătoriei sau pentru o despărțire armonioasă și, dacă este necesar, sesiuni comune sau separate de mediere.
Medierea este un proces bazat pe „imparțialitate”, iar mediatorul nu oferă sfaturi, ci ajută cuplurile să formuleze soluții care pot fi reciproc avantajoase. Astfel, aceștia pot rezolva disputele legate de împărțirea proprietății sau reședința copiilor, fără a ajunge la instanță, potrivit publicației ruse.
„Decizia finală rămâne la ei”, afirmă site-ul serviciului de mediere din Moscova.