O înregistrare video cu explozia de la Vovceansk a fost publicată marți pe Telegram de către bloggerul rus Aleksei Smirnov. Potrivit acestuia, ar fi vorba de prima utilizare a bombei FAB-9000, care cântărește 9,4 tone, din care 4,3 tone reprezintă partea explozibilă.

„Unii experți militari ruși scriu că aceasta este prima utilizare a bombei cu vid FAB-9000, care este numită «tatăl lui Kuzkin» sau «tatăl tuturor bombelor» și este considerată cea mai puternică muniție nonnucleară din lume – echivalentul a 44.000 de kilograme de TNT”, subliniază la rândul său administratorul contului de X WarTranslated, cunoscut pentru relatările sale pe tema războiului din Ucraina.

Totuși, precizează WarTranslated, alți bloggeri militari ruși susțin că este vorba de o bombă termobarică, FAB-1500, de putere mai mică.

„FAB-9000 este cea mai puternică bombă nonnucleară din lume. Lovitura ar fi fost efectuată la Vovceansk. Unii ruși neagă informația și spun că este vorba de o bombă termobarică FAB-1500”, scrie și bloggerul ucrainean Vitali Barabanenko.

Detonarea unei bombe de aviație de tip FAB-9000 nu a fost confirmată deocamdată din surse oficiale. Rușii au atacat localitățile de pe linia frontului din Ucraina cu diferite bombe din seria FAB, cea mai puternică dintre ele fiind până acum de trei tone, cu o rază de distrugere pe 230 de metri și de ucidere pe 1,2 kilometri.

Americanii dispun la rândul lor de o asemenea armă tactică, numită GBU-43, sau MOAB. Această bombă de 10,3 tone, din care 8,5 tone partea explozibilă, este considerată cea mai puternică din lume, motiv pentru care unii o numesc „mama tuturor bombelor”.

Urmărește-ne pe Google News