Este o „reacţie la paşii făcuţi de Washington, care în ultimii ani s-a concentrat pe îmbunătăţirea infrastructurii în acest domeniu”, a declarat Riabkov, citat de agenția oficială de presă RIA Novosti.

Riabkov a confirmat astfel informaţiile apărute anterior în presa rusă cu privire la „pregătirea completă” a acestui poligon unde a avut loc ultimul test atomic sovietic, în 1990, transmite agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

„Poligonul este pregătit pentru reluarea activităţilor de testare pe scară largă. Este complet pregătit, personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe testele în orice moment”, a susținut săptămâna trecută șeful complexului din Novaia Zemlia, contraamiralul Andrei Siniţîn, într-un interviu acordat pentru oficiosul Rossiiskaia Gazeta.

Întrebat dacă Rusia va efectua teste nucleare, mai ales în cazul autorizării Ucrainei să folosească rachete occidentale împotriva unor ținte militare din teritoriul rus, Riabkov a spus, în stilul obișnuit al retoricii regimului de la Moscova de a da vina pe alții pentru a-și scuza intențiile, că totul depinde de măsurile SUA.

„După cum a stabilit şi formulat preşedintele Rusiei, putem efectua astfel de teste, dar nu le vom realiza dacă şi SUA se abţin de la astfel de acţiuni”, a susținut el.

În noiembrie 2023, Vladimir Putin a semnat legea privind revocarea ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare.

Unii politicieni şi analiști loiali Kremlinului au cerut în ultimele luni efectuarea unui test nuclear ca avertisment pentru ajutorul acordat de occidentali Ucrainei pentru a respinge invazia rusă.

Cel mai puternic test atomic din istorie a avut loc pe 30 octombrie 1961, la poligonul din Novaia Zemlea, coincizând cu Congresul XXII al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), notează EFE. Lansată cu parașuta dintr-un bombardier Tu-95, „Bomba țarului” a declanșat o explozie echivalentă cu 50 de megatone de TNT (trinitrotoluen). Ultimul test nuclear sovietic a avut loc pe 24 octombrie 1990, tot în Novaia Zemlia.

Coreea de Nord, care a publicat recent primele imagini ale instalaţiilor sale de îmbogăţire a uraniului, este singura ţară care a efectuat un test nuclear în acest secol, precizează EFE.

Pe fondul amenințărilor nucleare ale Kremlinului, care s-au intensificat de la lansarea invaziei la scară largă din Ucraina pentru a intimida Occidentul și a descuraja sprijinul pentru țara agresată, Rusia a înregistrat un nou eşec în testarea rachetei sale balistice intercontinentale RS-28 Sarmat, sau Satan II.

Imagini din satelit datând 21 septembrie arată un crater cu o lăţime de aproximativ 60 de metri la silozul de lansare de pe Cosmodromul Pleseţk, regiunea Arhanghelsk (nord), şi distrugeri în jurul zonei care nu erau vizibile la începutul acestei luni, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Din imagini nu este clar dacă racheta RS-28 Sarmat a eşuat în timpul lansării sau în cursul alimentării cu combustibil. „După toate indiciile, a fost un test eşuat. Este o mare gaură în pământ” acolo, a declarat Pavel Podvig, un analist specializat în capacitățile nucleare ale Rusiei. „A fost un grav incident cu racheta şi silozul”, a adăugat el.

Contactat de Reuters, Ministerul rus al Apărării nu a răspuns şi nici nu a făcut vreun anunţ legat de situația de la Cosmodromul Plesețk. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze și le-a transmis jurnaliștilor să se adreseze Ministerului Apărării de la Moscova.

Urmărește-ne pe Google News