În vârstă de 30 de ani, Denis Prokopenko, cunoscut sub numele de luptător Redis (Ridiche), are 30 de ani și gradul de locotenent colonel în Garda Națională a Ucrainei, fiind din septembrie 2017 comandantul regimentului Azov.

Prokopenko e considerat extremist în Rusia și generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova a declarat despre el: „Așa-zisul „comandant” al naziștilor din Azov, din cauza urii locuitorilor din Mariupol și a dorinței orășenilor de a-l linșa pentru numeroasele sale atrocități, a fost scos de pe teritoriul uzinei într-un blindat special.”

„Teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, unde un grup de militanți ucraineni ai grupării naziste Azov este blocat din 21 aprilie, a fost complet eliberat. Tunelurile subterane ale întreprinderii, unde se ascunseseră militanții, au intrat sub controlul deplin al Forțelor Armate Ruse.

Din 16 mai, un total de 2.439 de naziști Azov și militari AFU blocați în interiorul uzinei și-au depus armele și s-au predat, în timpul operațiunii. Astăzi, ultimul grup de 531 de militanți s-a predat.

Ministrul rus al Apărării, generalul armatei, Serghei Șoigu, a raportat președintelui rus Vladimir Putin despre finalizarea operațiunii și eliberarea completă a uzinei și a orașului Mariupol de militanții ucraineni. Teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, unde un grup a militanților ucraineni ai grupării naziste Azov a fost blocat din 21 aprilie, a fost complet eliberat.”, a mai spus Konașenkov.

Autorităţile ucrainene nu au comentat încă declaraţiile Ministerului Apărării rus. Președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu înregistrat cu ocazia celei de-a treia aniversări de la învestirea sa, care a apărut cu puțin timp înainte de anunțul Ministerului rus al Apărării, a spus că militarii de la uzină „au primit un ordin și au tot dreptul să iasă afară și salvează-le viețile”.

Potrivit lui Zelenski, el a negociat retragerea armatei „cu Turcia, Elveția, Israel și Franța, datorită relației liderilor lor cu Federația Rusă”. „Deși, să fiu sincer, de zeci, sute de ori am vorbit cu liderii altor state pentru a oferi armatelor noastre arme adecvate, astfel încât să ajungem la Mariupol pe căi militare pentru a-i debloca pe acești oameni”, a spus președintele ucrainean.

Numărul clar de militari ucraineni care au fost capturați de ruși la Azovstal în ultimele patru zile e pus la îndoială într-un raport al Institutului American pentru Studii de Război. „Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că aproape 2.000 de soldaţi ucraineni au părăsit Azovstal de când a început evacuarea, în timp ce Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a declarat că a înregistrat doar sute de prizonieri de război ucraineni.”, susţin analiştii, citați de Unian.

Neconcordanța poate fi rezultatul întârzierilor în înregistrarea sau raportarea către Crucea roșie a prizonierilor. Cu toate acestea, surse oficiale ruse pot ascunde și numărul real de evacuați din diverse motive, a adăugat Institutul.

Rușii ar putea spune că au capturat mai mulți soldați ucraineni decât au făcut-o de fapt pentru a maximiza numărul de prizonieri ruși care pot fi schimbați, dacă sunt de acord să facă schimb de prizonieri cu Ucraina.

În plus, conducerea rusă ar putea încerca, de asemenea, să evite să aibă o imagine proastă recunoscând că forțele sale au fost blocate într-un asediu de luni de zile de „sute”, mai degrabă decât de „mii” de apărători ucraineni.

Există semne de întrebare reale și despre capturarea lui Prokopenko, după ce rușii au difuzat zeci de minute de filmări și foarte multe fotografii cu ucrainenii capturați la Azovstal, dar în niciuna nu apare comandantul regimentului Azov.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News