Conform mărturiilor a 169 dintre cei 174 de prizonieri de război intervievați furnizate de raportul ONU, astfel de abuzuri sunt frecvente în timpul interogatoriului, primirii și procedurilor zilnice din închisoare. Mărturiile lor au fost coroborate cu alte surse de informații, se arată în raport.

Tortura include bătăi, șocuri electrice, agresiuni sexuale, strangulare, perioade prelungite de stres, efort fizic extrem forțat, privarea de somn, execuții simulate și amenințări. 

„Autoritățile de ocupație din Herson au folosit în mod repetat bătăi, strangulare, tortură cu apă, șocuri electrice, inclusiv asupra organelor genitale și amenințări cu castrarea împotriva unui bărbat reținut în septembrie 2022. De asemenea, l-au violat cu un obiect metalic”, se menționează în raport.

ONU subliniază că multe dintre cazurile documentate de tortură sau maltratare au implicat angajați ai diferitelor agenții guvernamentale, ceea ce arată un nivel semnificativ de coordonare între aceștia.

Raport ONU: Personalități publice ruse au încurajat tratamentul inuman

„O serie de factori indică faptul că gardienii din centrele de detenție erau conștienți de acest tratament și aveau capacitatea de a-l preveni. Unele personalități publice din Federația Rusă au încurajat în mod explicit tratamentul inuman și chiar uciderea prizonierilor de război ucraineni”, se mai precizează în raportul ONU.

De asemenea, raportul precizează că prizonierii de război ruși au fost supuși torturii sau relelor tratamente din partea forțelor ucrainene în fazele inițiale ale captivității.

Un soldat ucrainean care a slăbit 40 de kilograme în detenția rusă a povestit coșmarul pe care l-a îndurat în captivitate.

Pe de altă parte, procuratura ucraineană cercetează o presupusă execuţie de către militari ruşi a 16 soldaţi ucraineni, care s-au predat în zona frontului de la Pokrovsk, în regiunea Doneţk.

Urmărește-ne pe Google News