Tatăl său, Vladimir Nebivaev, 68 de ani, este un ofițer de rang înalt al serviciilor secrete rusești. Potrivit Bild, el lucrează într-o unitate militară din Moscova ca general al serviciului rus de informații externe (SVR).
SVR este considerat responsabil, printre altele, de otrăvirea dezertorului rus Serghei Skripal și a fiicei sale în Marea Britanie, în 2018.
După asasinat, Ucraina a expulzat mai mulți spioni ruși, printre care și Vladimir Nebivaev, care lucra în cadrul misiunii diplomatice de la Kiev.
Igor și Vladimir Nebivaev au domiciliul la aceeași adresă, într-un apartament din Moscova.
Cei familiarizați cu activitatea de la Consiliul Europei spun că printre ruși din administrație sunt angajați pricepuți și loiali. Dar îndoielile rămân.
„Desigur că acum se pune problema încrederii în acești oameni. Ei au control asupra datelor sensibile și, de asemenea, pot contribui la formarea și influențarea politicilor”, a declarat, pentru Bild, o sursă care cunoaște situația.
„Este inacceptabil pentru noi că acești angajați ruși încă mai lucrează în Consiliul Europei”, a declarat ambasadorul adjunct al Ucrainei la Consiliul Europei, Viktor Nikitiuk.
Nu știm la ce influențe sunt expuși acești oameni din partea Kremlinului sau a familiilor lor din Rusia.
Viktor Nikitiuk:
În octombrie anul trecut, Consiliul Europei a recunoscut că acești angajați ar putea prezenta un risc și a cerut organizațiilor internaționale să ia măsuri pentru a împiedica regimul rus să folosească funcționarii ca mijloc de a sprijini invazia asupra Ucrainei și de a răspândi propaganda rusă.
Cu toate acestea, nu s-a luat nicio decizie.
Din cei 120 de ruși care lucrează pentru Consiliul Europei, 90 și-au păstrat locurile de muncă până în prezent. Cei care au o a doua naționalitate pot continua să lucreze în aparatul administrativ al Consiliului Europei.
Anul trecut, de exemplu, în iunie 2022, Igor Nebibaev a participat la o întâlnire a organizației internaționale de combatere a spălării banilor (FATF) la Berlin, unde, printre altele, a evaluat măsurile luate de statul german împotriva spălării banilor.
Fondat după Al Doilea Război Mondial, Consiliul Europei are 46 de state membre. Consiliul are o importanță deosebită pentru respectarea drepturilor omului și a statului de drept.
La 15 martie 2022, Kremlinul a prevenit propria expulzare și a părăsit Consiliul Europei.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!