Cum se calculează penalităţile

♦ Asociaţia de proprietari poate stabili (în adunarea generală şi la propunerea comitetului executiv) un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată.
♦ Atenţie, însă, penalizările nu pot fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere! În plus, ele se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile, care depăşeşte termenul stabilit pentru plată.
♦ De reţinut, de asemenea, că suma penalizărilor nu poate depăşi suma datorată, dacă acest lucru nu este precizat în mod expres, printr-o înţelegere între părţi!
♦ Legea mai prevede şi că nu se plătesc penalităţi la penalităţi (suma din rubrica “penalizare” nu se ia în calcul la aplicarea penalizărilor din luna următoare).

Cum se folosesc aceşti bani

♦ Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Unde-i lege nu-i tocmeală

Toate aceste prevederi au ca bază legală Codul Civil, Legea 230/2007 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi HG 1588/2007 – Norma metodologică de aplicare a Legii 230/2007. Cine NU are voie să deţină funcţii de preşedinte sau administrator al unei asociaţii de proprietari (cu precizarea bazei legale). Nu pot ocupa funcţii în comitetul executiv şi în comisia de cenzori persoane având grade de rudenie, până la gradul al 4-lea inclusiv. HG 1588/2007 – Norma metodologică de aplicarea a Legii 230/2007;

 
 

Urmărește-ne pe Google News